Ураганът Ета приближава Никарагуа и достига категория 4

0
268
Ураган
Снимка от Pixabay

Днес Ета, който достигна четвърта категория по скалата за мощност на ураганите, продължава да се движи все по-близо до карибското крайбрежие на Никарагуа, като поривите на вятъра са опустошителни. Наред с това проливни дъждове предизвикаха наводнения в Централна Америка, тъй като много от реките излязоха от коритата си.

Ураганът поддържа пориви на вятъра, достигащи 230 км/час, а от Националния център за наблюдение на ураганите на САЩ заявиха, че вероятно тази сила ще се запази, докато бедствието връхлети сушата сутринта. Ураганът е регистриран на около 30 мили (45 километра) югоизточно от Пуерто Кабесас, Никарагуа, около 7 ч. сутринта местно време, като се е движел в посока на запад-югозапад с близо 4 мили в час (6 км / ч). Някои места на сушата в района вече са засегнати от пагубните действия на ураганните ветрове.

По-рано днес Гилермо Гонсалес, който е начело на Службата за реагиране при извънредни ситуации в страната, заяви по време на на пресконференция, че когато Ета е започнал да приближава крайбрежието, са били подадени множество сигнали за повредени метални покриви на местните къщи, падащи дървета, стълбове и електропроводи, както и реки, преливащи от коритата си.

До момента няма съобщения за ранени или починали хора, обясни той. Бурята се движи на юг от Билви, главния крайбрежен град в региона. Около 10 000 души са били евакуирани в специални спасителни центрове в града, а други са били приютени в по-малките градове в региона, разкри още Гонсалес. Районът вече беше връхлетян от силен вятър и проливен дъжд, като бедственото положение продължи с часове.

Властите в Никарагуа и Хондурас евакуираха местните жители още вчера, като някои от тях се опитаха да укрепят домовете си, макар че малко сгради, разположени по карибско крайбрежие на Никарагуа са построени така че да могат да издържат на толкова мощен ураган. Армията на Никарагуа мобилизира своите военни сили, които са в готовност да издирват и спасяват пострадали в Билви, главният крайбрежен град в иначе отдалечения и слабо населен район. Вчера военноморските сили превозиха с ферибот на жители на крайбрежните острови до специално изградени приюти в Билви, известен още като Пуерто Кабесас.

Вчера в телевизионно обръщение Никарагуа и първата дама Росарио Мурийо се помолиха Бог да пази страната от бедствието. Те заявиха още, че Никарагуа ще приложи уроците, научени от предишни бури. „Колко урагани дойдоха, а ние продължихме напред, благодарение на Бог.“, каза Мурийо.

Синоптиците заявиха, че в  централна и северна Никарагуа, както и в голяма част от Хондурас се очаква да паднат от 380 до 635 милиметра дъжд, а в някои изолирани райони количеството ще достигне 890 милиметра. Проливни дъждове се прогнозират и в източната част на Гватемала, южната част на Белиз и Ямайка. Приливна вълна с височина от около 15 фута (4,5 метра) над нормалните граници се очаква по крайбрежието на Никарагуа, съобщиха още синоптиците. Очакваните количества дъжд бяха сравнени с тези от урагана Мич, който засегна района през 1998 г., класифициран като един от най-смъртоносните атлантически урагани в историята на страната. В архивен доклад на Националния център за наблюдение на ураганите се твърди, че Мич е причинил смъртта на повече от 9 000 души.

Ураганът Ета е утроил силата си само за едно денонощие. В неделя сутринта той се е движил с 65 км / ч, достигайки пориви със скорост 190 км / ч. вчера към обяд , като в момента продължава да набира мощност. През последните няколко десетилетия метеоролозите са все по-разтревожени от бурите, които връхлитат с такава опустошителна сила. Ета е 28-мата атлантическа буря, който е назована през този сезон, приближавайки рекорда от 2005 г. за най-голям брой назовани бури. Това е първият път, когато гръцката буква “Eta” се използва в име на буря, като след края на 2005 г. метеоролозите прецениха, че бурята трябва да бъде назована, предвид своята мащабност и сила. Сезонът на ураганите обичайно приключва в края на месец ноември. Името на урагана „Сета“ също беше дадено в края на декември през 2005 г.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments