Управляващите отхвърлят ветото за Изборния кодекс, за да го променят по-късно

0
77
Цветан Цветанов. Снимка: пресцентър НС
Цветан Цветанов. Снимка: пресцентър НС

Управляващата коалиция ГЕРБ и „Обединени патриоти“ обяви, че ще отхвърли ветото на президента Румен Радев върху Изборния кодекс. След повторното приемане на последните изборни промени ГЕРБ ще внесе своя законопроект за връщане на стария праг на преференциите.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов съобщи след среща на коалиционните партньори, че ще изпратят своите мотиви, за да може юридическият екип на президента да се запознае с аргументите. Според него причините за налагането на вето били „спекулативни“.

Че няма съдебен контрол, не отговаря на истината. Ние просто ще отхвърлим това вето и след това ще пристъпим, след като бъде обнародван законът в „Държавен вестник“, ще пристъпим към промените с предложението, което ние сме внесли, избирателите, които гласуват за дадена пропорционална листа, да имат възможност да пренаредят съответната подредба на листата и да не се правят манипулации, че някой иска да ограничи изборни права„, каза Цветанов пред БНР.

ВМРО ще подкрепи ветото заради заявката на ГЕРБ да върне старите прагове на преференциите, обясни Искрен Веселинов.

Заместник-председателят на правната комисия и депутат от квотата на НФСБ Христиан Митев съобщи, че между двете четения на законопроекта на ГЕРБ ще внесат промени, с които ще поискат за европейските и парламентарни избори да остане старият праг на преференцията, но за местните избори прагът да се увеличи: „Обмисляме такива идеи, включително за диференциация на процентите, от които се изчисляват преференциите за различните видове избори, и смятам, че това е едно добро решение„.

С предложението на ГЕРБ ще се върне възможността за пренареждане на партийните листи с преференциален вот. За европейски и парламентарни избори, за да се придвижи един кандидат нагоре в листата, е необходимо за него да са гласували поне 5%, а за местни избори – 7%.

Едно от атакуваните от президента изменения на Изборния кодекс е, че Централната избирателна комисия (ЦИК) и общинските и регионалните комисии след решение на Върховния административен съд (ВАС) могат да потвържават решението на съда с 50% плюс 1 глас, а не с 2/3.

Парламентът днес не разгледа предложенията за промяна в правилника, с които трябваше да се намери начин депутатите, които не идват на работа, да бъдат лишени от заплатите си. Това е мярка на мнозинството към бойкота на БСП на пленарните заседания. Предложението беше оттеглено от председателя на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ) с мотив, че на комисията й трябвало повече време да подготви доклада.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments