Управляващите и ДПС искат активи на КТБ да се продават на тъмно

0
130
Централата на КТБ, София. Снимка: архив
Централата на КТБ, София. Снимка: архив

Управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ с подкрепата на ДПС предлагат изменения в Закона за банковата несъстоятелност, с които синдиците на изпадналата в несъстоятелност Корпоративна търговска банка (КТБ) ще могат да се сдобият с нови правомощия да продават евтино и непрозрачно всички останали активи на фалиралата банка, съобщава „Капитал“.

Промените предвиждат имуществото на разграбената банка да се продава „чрез пряко договаряне“ и „без първоначална продажна цена“, ако то е било предлагано на публична продан три пъти и не е било реализирано. Това според вносителите щяло да способства за „максимално попълване на масата на несъстоятелността“. Много от кредитните пакети, които синдиците пускат за продажба, откакто започна осребряването на имуществото на трезора, са на практика непродаваеми.

Не е ясно обаче дали предложената поправка няма да се ползва и за евтино придобиване на по-апетитни активи. И в момента има законова възможност, ако на търгове с явно или тайно наддаване не се яви купувач, да се премине към пряко договаряне. Това обаче може да стане след разрешение на председателя на Управителния съвет на Фонда за гарантиране на влоговете. Новите текстове орязват дори и този чисто теоретичен контрол и дават право на синдиците директно да преминат към пряко договаряне.

Другата част от новите поправки са свързани с премахване на държавните такси, които синдиците дължат при водене на част от делата. Регулира се и проблемът с възнагражденията на т. нар. особени представители, които вече ще минават по Закона за правната помощ с цел сумите да са по-ниски. През декември 2018 г. в. „Сега“ алармира, че КТБ се източва чрез делата срещу цесиите заради тлъсти адвокатски хонорари на т. нар. особени представители на банката. ВКС реагира, че информацията не била вярна, но в крайна сметка предлаганите промени в закона решават именно проблема с възнагражденията и таксите.

Поправките в закона са внесени в парламента във вторник (26 февруари) от Данаил Кирилов (ГЕРБ), Христиан Митев („Обединени патриоти“) и депутатите от ДПС Йордан Цонев и Хамид Хамид.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments