Управляващи и опозиция в остър спор в НС за новия външен дълг от 5 милиарда лева

0
179
Народно събрание
Снимка: Народно събрание

Управляващи и опозиция влязоха в остър спор в парламента за изтегления нов външен заем от 5 милиарда лева. Част от средствата ще отидат за рефинансиране на съществуващ вече дълг, а останалите – за обезпечаване на социално-икономическите мерки, които се предприемат заради кризата, предизвикана от разпространението на коронавируса.

От БСП обаче не са доволни от даденото от управляващите обяснение и отново поискаха оставката на правителството. Според тях не е ясно дали тази голяма сума няма да бъде похарчена предизборно. Освен това левицата е на мнение, че дългът е бил поет при неизгодни условия, за да може да се харчи безконтролно. От БСП са недоволни и, че за десет години премиерът Бойко Борисов нито веднъж не е защитил в парламента проектобюджета, нито е разяснил неговото харчене, предаде „bTV“.

„Въпреки протестите той не си взе поука и продължава по същия начин и тази седмица“, категорична беше Корнелия Нинова.

Тя каза, че управляващите са пропилели 10 години на България и ги призова да не пропиляват и бъдещето на страната.

От своя страна министърът на финансите Кирил Ананиев защити действията на кабинета, като каза, че заемът е бил изтеглен при лихва от само 0,3%. За сравнение Румъния била поела дълг при 3,25 на сто, а Унгария – при 2,6%. Той твърди, че след генерирането на новия външен дълг е получил поздравления от ръководството на Европейската комисия.

БСП поиска и национален план от правителството как ще бъдат изхарчени средствата, които страната ни ще получи от Европа за преодоляване на икономическата криза. Те са на стойност 6,2 милиарда евро. Вицепремиерът Томислав Дончев увери, че такъв план щяло да има.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments