Управляваната от военните столица на Мианмар е атакувана от безпилотни самолети

0
51
Военни самолети
Снимка: Pixabay

Опозицията в Мианмар твърди, че се е случила масова атака с безпилотни летателни апарати срещу правителството на хунтата в строго охраняваната столица Най Пей Тау, съобщава „BBC“.

Правителството на националното единство (ПНЕ) – което се нарича правителство в изгнание – заяви, че е изпратило 29 дрона, въоръжени с експлозиви, на летището, базата на военновъздушните сили и щаба на армията. Хунтата заяви, че е прехванала дроновете, като е свалила седем, включително един, който се е взривил на пистата. Според тях няма жертви.

Правителството на националното единство представлява избраното гражданско правителство, ръководено преди това от Аун Сан Су Чи, което беше свалено с преврат през 2021 г. Оттогава то и други опозиционни групи се борят с режима на хунтата, който започна да губи контрол над големи райони на страната. В тригодишната гражданска война в страната са загинали хиляди хора, а по данни на ООН около 2,6 млн. души са били разселени.

Нападението срещу столицата в четвъртък сутринта бележи поредното смело и рядко нахлуване на съпротивителните групи, които се противопоставят все по-ефективно на хунтата. Най Пей Тау е центърът на властта на военния режим, който след като установява властта си, я обявява за столица на мястото на Янгон. Силно охраняван, той е защитен от голяма част от сраженията, които се водят в други части на страната.

Миналата седмица хунтата дори организира годишния си парад по случай Деня на въоръжените сили в града – но събитието, на което бяха показани танкове, бронирани машини и хиляди войници, се проведе през нощта. В четвъртък представители на правителството на националното единство заявиха пред „BBC“ Бирма, че са планирали и съгласували с няколко отбранителни групи нападенията с дронове. заместник-секретарят на Правителството на националното единство Мг Мг Све заяви:

„Синхронизираните операции с безпилотни самолети бяха извършени едновременно срещу Най Пей Тау, като бяха насочени както към военния щаб…, така и към военновъздушната база Алар.“

Военните съобщиха, че са свалили четири безпилотни самолета на летището в столицата и три безпилотни самолета, които според тях са се приближили до градчето Заяртири. Длъжностните лица не споменаха за другите дронове, за които съобщи опозицията.

По-рано тази година Правителството на националното единство заяви, че над 60% от територията на страната вече е под контрола на силите на съпротивата. Преди нападението в четвъртък се смяташе, че режимът е претърпял най-сериозния си неуспех през октомври миналата година.

Съюз от етнически бунтовници превзе десетки военни постове по границата с Индия и Китай. Хунтата загуби и големи територии от бунтовниците по границите с Бангладеш и Индия. Ожесточените боеве принудиха хунтата да въведе задължителна военна повинност. През февруари мъжете на възраст от 18 до 35 години и жените на възраст от 18 до 27 години ще бъдат принудени да се запишат в армията. Според наблюдатели налагането на закона разкрива намаляването на контрола на хунтата върху страната и големите загуби в боевете. Съобщава се и за висок процент на дезертьорство.

Татмадау, както е известна армията, не е обявявала публично числеността на бойните си сили през последните години. Въпреки това хунтата все още държи значително повече оръжия и по-модерна огнева мощ от бойните групи на съпротивата.

Поради това опозиционните групи се насочиха към използването на търговски безпилотни летателни апарати, носещи бомби, за да атакуват военни обекти, твърдят изследователи. През последните месеци бяха извършени няколко такива нападения с „хвърлени бомби“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments