Умъртвяват над 40 000 кокошки от обект край Димитровград заради птичи грип

0
169
Кокошки
Снимка: Pixabay

Българската агенция по безопасност на храните  /БАБХ/ обяви огнище на Инфлуенца А (грип) по птиците в димитровградското село Черногорово.

Причинителят на болестта е установен в птицевъден обект, в който се отглеждат около 4000 броя кокошки носачки

Около засегнатия животновъден обект са определени трикилометрова предпазна зона, в която попадат димитровградските села Черногорово, Брод и Воден и десет километрова наблюдавана зона, в която попадат град Димитровград и селата Бряст, Радиево, Голямо Асеново, Долно Белево, Златополе, Райново, Крепост, Александрово, Нова Надежда и Узунджово. 

С цел ограничаване на заболяването и недопускане на неговото разпространение, ще се предприемат действия за умъртвяване по хуманен начин на заболелите и контактни птици в обекта.

Извършва се епизоотично проучване и проследяване на движенията на домашни и други птици, продукти и странични животински продукти, добити от тях, фураж за птици, както и на транспортните средства, свързани с технологичния процес в обекта.

БАБХ напомня, че птичето месо и продукти, добити в обект, в който е установено огнище на Инфлуенца по птиците, не представляват опасност за човешкото здраве.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments