Украйна се подготвя за подновена руска офанзива по-късно през февруари

0
41
Владимир Путин
Владимир Путин. Снимка: Сайтът на Кремъл

Министърът на отбраната на Украйна в оставка събощи, че страната очаква нова руска офанзива по-късно този месец, предава „BBC“. На пресконференция Олексий Резников изтъкна, че не всички западни оръжия ще са пристигнали дотогава, но Украйна има достатъчно резерви, за да удържи руските сили. Президентът Володимир Зеленски подчерта, че войските водят ожесточени битки в Бахмут, Въгледар и Лиман.

Коментарите на Резников идват часове преди да бъде обявено, че той ще бъде сменен като министър на отбраната. Шефът на военното разузнаване Кирило Буданов ще заеме неговото място, според украински политик от партията на Зеленски.

Разтърсването идва на фона на поредица от корупционни скандали, които засегнаха министерството на отбраната. Резников отрече съобщенията в медиите, че някои служители на отбраната са заподозрени в присвояване на публични средства за снабдяване с храна за армията.

Украинският депутат Давид Арахамия обяви преустройството в неделя, като даде да се разбере, че „войната диктува кадровата политика“. Резников, познато лице в усилията на Украйна да осигури западни оръжия, сега ще стане министър на стратегическите индустрии.

Президентът Зеленски вече уволни редица високопоставени служители като част от широка антикорупционна кампания в цялото си правителство. На по-ранна пресконференция Резников коментира, че Русия не разполага с всичките си ресурси, готови да започне офанзива, но все пак може да го направи като символичен жест, като се има предвид една година от пълномащабното нахлуване на Москва на 24 февруари. Той призна, че се очаква Русия да даде приоритет на превземането на целия Източен Донбас, както и настъплението в южната част на Украйна.

Резников направи подобни коментари пред френската телевизия по-рано този месец.

Министърът на отбраната също така потвърди, че войските ще започнат обучение на германски танкове Leopard от понеделник. Резников изтъкна, че Украйна е осигурила нови ракети с голям обсег с обсег от 90 мили (150 км), но те няма да бъдат използвани срещу руска територия – само срещу руски части в окупирани райони на Украйна.

„Сигурен съм, че ще спечелим тази война“, изрази увереност Резников, но добави, че без доставката на западни бойни самолети „това ще ни струва повече животи“.

Въпреки потока от западни оръжия към Украйна, Русия постигна успехи около района на Бахмут през последните дни, тъй като руската армия хвърля все повече и повече войници в битка. Руската военизирана група наемници „Вагнер“ води голяма част от боевете в района. Ръководителят му Евгений Пригожин заяви, че има ожесточени битки за всяка улица в някои райони на града и въоръжените сили на Украйна се „бият до последно“.

Руските сили се опитват да завземат контрола над Бахмут от месеци – което го прави най-дългата битка, откакто Русия нахлу в Украйна преди почти година. Превземането на района е важно за Русия като част от целта ѝ да контролира целия регион на Донбас. Това също би означавало обрат в съдбата на Русия, след като тя загуби позиции в Украйна през последните месеци.

Говорейки по време на нощното си обръщение, президентът Зеленски подчерта:

„Нещата са много трудни в Донецка област – ожесточени битки“.

„Но“, добави той – „нямаме алтернатива да се защитим и да спечелим“.

Министерството на отбраната на Обединеното кралство заяви, че украинските сили в Бахмут стават все по-изолирани, тъй като руснаците продължават да напредват малко в опита си да обкръжат града. Той добави, че двата главни пътя към Бахмут вероятно са били застрашени от пряк огън.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments