Украйна се бори с горски пожар в близост до ядрената електроцентрала Чернобил

0
250
Чернобил
Чернобил. Снимка: Wikimedia Commons

В неделя украински пожарникари се бориха с две огнища на горски пожар в района на ядрената електроцентрала Чернобил. Територията все още се намира под карантина след радиоактивното замърсяване от експлозията на реактора през 1986, пише „The Time“.

Служба за спешни случаи в Украйна потвърди, че едно от огнищата, което е довело до пожар от около пет хектара (12 акра), е вече локализирано. По думи на службата вторият пожар е по-голям – с размери от около 20 хектара (50 акра). По-рано в неделя началникът на държавната служба за екологична инспекция Йехор Фирзов подаде информация за пожари с обща площ от 100 хектара (250 акра), като разликата в докладваните размери на пожарите все още не може да бъде обяснена.

Фирзов обясни, че нивата на радиационно облъчване в зоната на пожара са значително по-високи от обикновено. Същевременно нивата на радиация в столицата Киев, намираща се на около 100 км южно, остават в нормите.

Пожарите се намират в карантинната зона на Чернобил, която се разпростира на територия от 2 600 квадратни километра и бе създадена непосредствено след бедствието от 1986, когато радиационен облак се спусна над голяма част от Европа. Територията към днешна дата е почти пуста, като има едва около 200 души, които продължават да живеят там въпреки заповедта за напускане на зоната.

Превод: Ивайло Йотов

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments