Украйна промени конституцията с цел влизане в НАТО и ЕС

0
56
Върховна Рада, Украйна. Снимка: rada.gov.ua
Върховна Рада, Украйна. Снимка: rada.gov.ua

Украинският парламент прие конституционни поправки, които определят курс на страната към присъединяването към НАТО и Европейския съюз, предаде „Асошиейтед прес“.

Мащабните протести в Украйна през 2013 г. бяха предизвикани от отказа на тогавашния президент Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, което се разглеждаше като предателство на стремежите на много украинци. Новото правителство, което пое властта през февруари 2014 г., се ангажира да потърси членство в НАТО и ЕС – нещо, което притеснява Русия.

В четвъртък Върховната рада прие конституционни изменения, за да затвърди тези ангажименти.

Президентът Петро Порошенко нарече гласуването „исторически ден“, който ще засили решимостта на неговото правителство да извършва икономически реформи. Порошенко се кандидатира за преизбиране през март. В момента той чувствително изостава по популярност от бившия премиер Юлия Тимошенко.

Общественото мнение е в подкрепа на присъединяването към НАТО, особено след анексирането на Кримския полуостров от страна на Русия и намесата й в Източна Украйна през 2014 г.

По време на гласуването от 385 присъстващи „за“ гласуваха 334, а „против“ – 35, а текстът влиза в сила след публикуването му в Държавен вестник.

В чл. 85, определящ правомощията на Върховната рада да определя основите на вътрешната и външната политика, се вписва, че това включва и стратегическия курс на държавата към получаване на пълноправно членство в Европейския съюз и Организацията на Северноатлантическия договор.

В чл. 102 се добавя, че „президентът на Украйна е гарант за прилагането на стратегическия курс Украйна да получи пълноправно членство в ЕС и НАТО“.

В чл. 116 се допълва с нова алинея, според която Министерският съвет „осигурява прилагането на стратегическия курс на държавата към пълноправно членство в ЕС и НАТО“.

От „Преходни разпоредби“ се премахва текстът, в които се определя, че „съществуването на военни бази на територията на Украйна за временно разполагане под наем на чуждестранни въоръжени формирования става според условията, определени от международните договори на Украйна, ратифицирани от Върховната рада“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments