Украйна приветства първите “конструктивни” преговори с Иран по повод сваления пътнически самолет

0
76
Самолетната катастрофа в Техеран
Кадър: YouTube

Украйна обяви, че първият кръг от преговорите с Иран по повод сваления малко след излитането си в Техеран украински самолет през януари са били конструктивни и че страната остава твърдо решена „да изправи Иран пред съда“Всички 176 пасажери на борда, сред които и 57 канадци – загинаха при инцидента, след като иранските военновъздушни сили удариха реактивния двигател на украинския “Боинг 737“. Иран обяви, че самолетът е бил объркан с бойна ракета в момент на ескалиращо напрежение със Съединените щати.

….
“Разговорите приключиха късно снощи, след като продължиха малко над 11 часа. Като цяло смятам, че бяха конструктивни”,
коментира външният министър на Украйна Дмитро Кулеба във видео брифинг след среща с иранска делегация.

Кулеба заяви, че страните са се съгласили с условията за следващия кръг на преговорите и че Киев няма да позволи на никого да проточи уговорката. По-късно в петък украинската главна прокуратура заяви, че следващият кръг е насрочен за октомври.

“Разбира се, в случай че преговорите с Иран не са успешни, тогава ще се обърнем към международни съдилища, като нямаме абсолютно никакви съмнения, че ще Иран ще бъде подведен под отговорност. Това обаче остава план Б за сега”, каза Кулеба.

„План А са преговорите с Иран и решаването на всички въпроси, включително и по изплащането на обезщетение. Видяхме, че Иран е готов за сериозен и съдържателен диалог“, каза той.

През февруари президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна не е доволна от размера на обезщетението, което Иран е предложил на семейства на украинците, загинали при инцидента. Кулеба на свой ред заяви в четвъртък, че Украйна ще положи всички усилия максимално да увеличи размера на компенсациите.

Международен екип започна да разследва записите от черната кутия от самолета. Висш украински дипломат заяви миналата седмица, че преписът от черната кутия сочи за незаконно вмешателство в работата на самолета.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments