Украйна постига успехи в борбата с корупцията

0
43
Корупция
Снимка: Pixabay

Украйна се бори с повсеместната корупция още от първите дни на своята независимост през 1991 г. насам, а правителствени служители и независими активисти твърдят, че тази борба е от ключово значение за спечелването на екзистенциалната война, която страната води с Русия, предаде „BBC“. Към днешна дата Украйна е постигнала известен успех в този аспект. Наскоро Организацията за борба с корупцията „Transparency International“ класира Украйна на най-високото ѝ ниво от 2006 г. насам, като понастоящем тя е на 104-то място от 180 държави съгласно индекса за възприятие на корупцията.

„Повечето украински антикорупционни институции показват доста добри резултати,“, сподели пред „BBC“. Андрий Боровик, изпълнителен директор на „Transparency International“ в Украйна. По негови думи за това свидетелства арестът на бившия председател на Върховния съд на Украйна Всеволод Князев по обвинение в корупция през май 2023 г.

„Това може да бъде предпазна мярка, защото ако видите, че някой е арестуван, ще се замислите два пъти, преди да извършите престъпление, свързано с корупция,“, каза още Боровик.

Арестувани са и други високопоставени лица по обвинения в корупция, сред които е министърът на земеделието Николай Сольский и офицерът от разузнавателната служба СБУ Артьом Шило. И тримата отричат да са извършили каквото и да било нарушение и вече са освободени под гаранция, въпреки че разследванията продължават.

Един от ключовите моменти в борбата с корупцията в Украйна  е регистриран през 2015 г., когато цифрова платформа, наречена „Prozorro“, помогна за ограничаване на корупцията при обществените поръчки, спестявайки на нацията почти 6 млрд. долара публични средства само за четири години. Сега задачата на Украйна е да се съсредоточи върху изкореняването на корупцията в данъчните и митническите служби, както и върху подобряването на финансовия надзор, изтъква Боровик.

Освен че изчерпва оскъдните ресурси на Украйна, през последните години корупцията възпрепятства притока на чуждестранна помощ. Доналд Тръмп се позова на опасения, свързани с корупцията, когато изказа мотивите си, според които помощта за Украйна трябва да се ограничи. Корупцията е и основна пречка за набирането на повече хора, които да се бият на страната на Украйна във войната с Русия. Миналата година президентът Володимир Зеленски освободи от длъжност всички регионални служители, отговарящи за военната повинност, заради на съмнения за приемане на подкупи. Не е тайна също, че от началото на войната до днес хиляди украинци са успели да напуснат страната и да избегнат военна мобилизация чрез предлагане на подкупи.

Стремеж към промяна

И така, водещият въпрос, който изниква, е какво стимулира борбата с корупцията в Украйна? Виталий Шабунин, председател на управителния съвет на Центъра за борба с корупцията, украинска неправителствена организация, смята, че това е комбинация от натиск от страна на украинската общественост и чуждестранни съюзници, които подпомагат страната, както в хуманитарен, така и във военен план.

„Независимо дали правителството иска да се бори с корупцията или не и независимо от това кой е начело на правителството, общественият натиск и ефективността на гражданското общество и медиите означават, че никое правителство не може да игнорира корупцията,“, комебтира Шабунин.

 Като пример за това той посочва промяната в състава на украинското правителство през 2023 г., последвано от твърдения за служители на отбраната, за които се смята, че са закупували умишлено хранителни продукти за украинската армия на завишени цени. Шабунин все пак отхвърля опасенията, че западната военна помощ за Украйна може да бъде присвоена.

„Всички оръжия, доставени от западните съюзници, се оказват в ръцете на украинските военни сили, които ги използват ефективно. Невъзможно е да се откраднат западни оръжия,“, успокоява той.

Експерти обаче предупреждават, че украинското правителство трябва да направи повече, за да изкорени корупцията. По техни думи това е особено важно в момента, тъй като страната участва активно във война.

ЕК настоява България да таксува камионите според замърсяванетo

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments