Украйна поиска мироопазваща мисия на ООН в Донбас

0
59
Президентът на Украйна Петро Порошенко пред ООН. Снимка: UN Photo
Президентът на Украйна Петро Порошенко пред ООН. Снимка: UN Photo

Украинският президент Петро Порошенко призова генералния секретар на ООН да изготви варианти за мироопазваща мисия в Източна Украйна, като заяви, че подобна мисия може да бъде „решаващ фактор“ за прекратяване на конфликта там, предаде „Асошиейтед прес“.

Порошенко заяви пред Общото събрание на ООН на 20 февруари, че Украйна е готова да обсъди многонационална мироопазваща операция с мандат на ООН с „ясна цел за прекратяване на руската агресия и възстановяване на суверенитета на Украйна„.

Русия, която незаконно анексира полуостров Крим от Украйна през март 2014 г., подкрепя въоръжените сепаратисти, които контролират части от източните украински райони Донецк и Луганск, където повече от 10 300 души са загинали по време на конфликтите с украинските правителствени сили, избухнали през април 2014 г.

Военните сблъсъци продължават въпреки споразуменията за прекратяване на огъня, постигнати в рамките на споразуменията от Минск през септември 2014 г. и февруари 2015 г.

Генералният секретар на ООН разполага с пълномощия да изпрати мисия за техническа оценка в Украйна, но е малко вероятно да го направи без съгласието на Русия, един от петте постоянни членове на Съвета за сигурност, посочват дипломати в централата на ООН.

Време е да поставим Русия на мястото й„, лишавайки я от правото й на вето в Съвета за сигурност, когато става въпрос за Украйна, заяви в изказването си Петро Порошенко.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments