Украинските комунални услуги са застрашени от Русия в новата фаза на войната

0
21
Атомна електроцентрала.
Атомна електроцентрала. Снимка: Пиксабей

Когато ракета удря електроцентрала на по-малко от миля от апартамента му в покрайнините на Киев, Олександър Майстренко не се паникьосва, не изтичва в бомбоубежище и не обмисля евакуация, въпреки че живее близо до това, което внезапно се превръща в основна цел на войната за руската армия, а именно всичко, свързано с жизненоважната инфраструктура на Украйна, пише „Асошиейтед прес“.

Съседите на мъжа също не са помръднали, въпреки факта, че атаката във вторник – белязана от силна експлозия – уби трима души, нанесе сериозни щети на две съоръжения в комплекса на централата и временно прекъсна тока на около 50000 домакинства, според кмета на Киев Виталий Кличко. Пред блока, където Майстренко и двама негови съседи седяха на пейка и пушеха само часове след атаката, той призна:

„Не се страхуваме, защото не сме подготвени само логистично, ние сме морално подготвени.“

Ето как изглежда последната фаза от близо 8-месечната война на Русия в Украйна. Москва открито декларира намерението си да нанася все повече удари по електроцентрали, водопроводи и друга ключова инфраструктура. В сряда един украински енергиен служител заяви, че 40% от електроенергийната система на страната е била сериозно повредена, а президентът Владимир Зеленски коментира, че руските сили са унищожили 30% от електроцентралите на Украйна от 10 октомври.

Но Майстренко и съседите му казват, че са подготвени.

„Ако руснаците спрат тока, има запаси от фенерчета и свещи, издаде той. Ако няма газ за печки, той има план да построи елементарна печка пред входа на сградата и да използва събраните дърва за отопление. Водата е бутилирана, а бурканите с мариновани зеленчуци и консерви са прибрани на безопасно място. Всеки знае, че трябва да има много завивки и топли дрехи за зимата, добави мъжът. Майстренко подчерта:

„Никога не е било тайна, че тази електроцентрала е цел, но ние се готвим от началото на тази война.“

„Подготовката създаде чувство за общност, както и единен фронт сред съседите, които някога са се познавали само между другото и са изправени пред общ враг.“, сподели той.

Атаките дойдоха в критичен момент, когато зимата наближава. Кличко коментира, че четвъртък бележи началото на отоплителния сезон за Киев, който като повечето градски центрове в Украйна и дори Русия използва централна система от съветската епоха, контролирана от града, която осигурява топлина за жилищни сгради и предприятия.

След среща между Зеленски, правителствени министри, членове на енергийни предприятия и някои местни служители президентският съветник Кирило Тимошенко заяви, че ще има ограничения на електрозахранването в Украйна от 7 сутринта до 11 сутринта от началото на четвъртък, заедно с ограничаване на използването на улично осветление в някои градове.

„Моля, приемете това сериозно“, каза Тимошенко в канала си в Telegram и добави:

„Това се отнася за жителите на ВСИЧКИ региони на страната. … Това са принудителни стъпки. Затова всички работим заедно на нашия фронт!“

Една област, в която се съобщава, че електричеството и водата са спрени от обстрел, е Енерходар, южният град, намиращ се до Запорожката атомна електроцентрала, една от най-тревожните огнища на войната. Ракетите също така сериозно повредиха енергийно съоръжение близо до родния град на Зеленски, Кривий Рог в южна централна Украйна, прекъсвайки захранването на села, градове и един градски район, каза областният управител.

Използването на енергийни доставки като оръжие не е нова тактика за Кремъл, особено що се отнася до Украйна. Хана Шелест, директор на програмите за сигурност в Съвета за външна политика Ukrainian Prism, базиран в Киев, обясни:

„Енергията винаги е била свещена крава за руснаците и те твърдят, че като контролират енергията, могат да контролират страната.“

Руският президент Владимир Путин, който обяви военно положение в четири незаконно анексирани региона на Украйна, използва способността си да спре газа, който минава през обширния тръбопровод на страната от съветската епоха като лост. Неговата тактика е използвана не само срещу правителството в Киев, но и срещу енергийно зависими нации в Европа, които изградиха тръбопроводи през Балтийско море за руски газ.

Според новата си стратегия руската армия се надява да унищожи достатъчно от инфраструктурата на Украйна, за да направи живота толкова непоносим, ​​че жителите да обвинят собственото си правителство, изтъква Шелест. Путин нарече Украйна провалена държава и историческа част от Русия. Шелест  коментира още:

„В опитите си да накара украинците да страдат, той се надява те да му повярват.

„Това, което виждаме сега, е, че определено не работи толкова добре“, твърди Шелест, добавяйки, че украинците все повече насочват гнева си към Путин.

Признанието на Зеленски, че Русия е извадила от строя почти една трета от електроцентралите на Украйна, е забележително, коментира Мейсън Кларк, анализатор от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната. Той изрази мнението:

„Ако руснаците успеят да поддържат тези постоянни щети, а украинците не могат да ги поправят, това всъщност може да започне да има ефект.“

Кларк призна, че не вярва, че Русия ще успее да повлияе на огромната подкрепа на украинското население за техните военни при връщането на територията, завзета от Москва.

Неотдавнашните атаки от това, което Киев описва като доставени от Иран безпилотни самолети и ракети срещу цивилни жилища и други невоенни цели, „изглеждат просто терористични атаки, които по същество се опитват да сплашат украинското население“, смята той. Освен това добави:

„Русия е използвала такава тактика на сплашване през цялата война от „погрешна вяра, че ще успеят да принудят украинците да се предадат и да принудят преговори.“

От военна гледна точка използването от Русия на доставените от Иран дронове и крилатите ракети „Калибър“ и „Искандер“ срещу украинска инфраструктура е „много лошо използване на боеприпаси с ограничена точност“, заяви още Кларк.

По думите му руснаците се борят с намаляващите доставки на тези оръжия от висок клас, а по-стратегически ход би бил да ги запазят за бойното поле, защото противовъздушната отбрана на Украйна успя да прихване и свали много от безпилотните самолети. Кларк подчерта:

„Това е загуба от страна на руснаците на много скъпи и ограничени системи в опит да се постигне терористичен ефект, който няма да повлияе на украинското правителство или населението.“

Ремонтът на инфраструктурата често се пада на местните администрации. Пристанищният град Одеса в Южна Украйна назначи екипажи да помогнат на съседен Николаев, който е подложен на руски бомбардировки от седмици. В района на Харков правителственият служител Роман Семенуха каза в неделя, че макар да текат ремонти на отоплителните системи около наскоро освободения град Купянск, това е бавен процес, който първо трябва да възстанови електричеството, газа и водата. Андрий Беседин, съветник на началника на военната администрация на Харков издаде:

„Искам да подчертая, че частните домакинства ще бъдат свързани към газоснабдяването, но ситуацията с високите сгради е малко по-сложна по различни причини.“

Регионалните власти в Харков също оценяват необходимостта от дърва за огрев, коментира Беседин, добавяйки, че ще бъдат създадени затоплящи убежища и властите ще предложат евакуация на тези, които искат да напуснат за зимата. Той обясни:

„Тези, които желаят (ще се преместят) в безопасни зони, където има всички комуникации. Ще работим всеки ден, за да възстановим критичната инфраструктура на тези мрежи.“

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments