Удар от ЕК: Забраняват розовото масло и го обявяват за химическа субстанция

6
2707
Розово масло
Розово масло. Снимка: Pixabay

Розовото масло в България може да бъде обявено за химическа субстанция и да бъде забранено в скоро време от Европейската комисия /ЕК/. За тази опасност предупреди кметът на Община Казанлък Галина Стоянова.

Стоянова е информирана относно казуса от кмета на побратимения френски град Грас. Според него промяната ще засегне етеричните масла и земеделските продукти, от които те се извличат. Очаква се на практика те да бъдат контролирани наравно с петрола и подобни вредни продукти.

Според кмета на Казанлък това може да се превърне в огромен проблем за цялата ни държава. Нейните опасения са свързани с това, че забраната на розовото масло буквално може да закрие един цял поминък в родината ни. Тя припомни, че в България има 2900 производители на розово масло.

“Държавата трябва да се намеси с всичките си лостове на влияние и да докаже пред ЕК предимствата на розовото масло за човешкия организъм. Трябва да поискаме от ЕК регламент за защита на етеричните масла”, заяви Стоянова в ефира на „Bulgaria ON AIR“.

Според българския евродепутат Андрей Новаков ЕК на този етап не планира да забранява розовото масло, но най-вероятно ще промени начина, по който се регулира производството му.

„Надявам се на бърз отговор от ЕК, черно на бяло нищо не са публикували. Факт е, че кметове от Франция алармират за този проблем, говорих с част от тях. Разбирам, че рафинирането на розовото масло трябва да се приравни на химически продукти като белина“, коментира Новаков.

Той припомни още, че на нито едно място по света не могат да бъдат възпроизведени условията, в които се отглежда този вид роза.

Абониране
Известие от
guest

6 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Лалка
Лалка
1 година по-рано

Продадоха Златната мина в Челопеч,а сега и течното ни злато ,ще забранят!
Хвала на тези държавници ,а утре искат да гласуваме за тях!

Лазаров
Лазаров
1 година по-рано
Reply to  Лалка

Народе – от сън дълбок се дъбоди!!

Вазов
Вазов
1 година по-рано

За сетен път се вижда, че ес е просто един обикновен форум за финансови зависимости, а не обогатвване. чрез културно наследство… Розовото масло е част от културното ни наследство и Българската държава-ако въобще има такава, трябва да го заяви.. Ако членството на България в каквито и да са организации не създава възможности , а само Зависимости, тя не трябва да бъде там….

Кони перова
Кони перова
1 година по-рано

Тези за какви се мислят първо затвориха ядрените централи при положение че даже изнасяхме ток унищожиха животновъдството ни като измислиха чуми шапове луди крави и какво ли не и взехме да внасяме новозеландски замразени меса и всякакви мърши отвън земеделието също не е цветущо внасят какви ли не плодове и зеленчуци от къде ли не при положение колко е плодородна държавата ни и за какъв износ ставаше въпрос а сега ще посегнат е на ценното ни богатство розовото масло което няма аналог никъде по света ей господата там горе не позволявайте да ни унищожат та ние сме преживели какво ли… Прочети още »

СОФИЯ ЯНАКИЕВА
СОФИЯ ЯНАКИЕВА
1 година по-рано

ВРЕМЕ Е ДА ГИ МАХНЕМ ОТ ГЛАВАТА СИ,ПИСНА НИ ОТ ПАЧАВРАТА УРСУЛА И ОТ КУРВЕНСКИТЕ И НОМЕРА,ЧУДИ СЕ КАК И ПО КАКЪВ НАЧИН ДА ПРЕЧИ НА БЪЛГАРИЯ, ДА ПРЭИЗВЕЖДА ТОВА КОЕТО Е ВАЖНО ЗА НАС,ДНЕС РОЗОВОТО МАСЛО,УТРЕ ХУБАВОТО НИ ВИНО,ПОСЛЕ ЩЕ ИЗМИСЛИ ДРУГО КРАЙ НЯМА ЛИ МЪЖЕ В ТАЗИ ДЪРЖАВА /ДА ХВАНАТ С ДУМИ/ КУРВАТА ЗА ГУШАТА И ДА И КАЭАТ,ЧЕ НИ ПИСНА ДА СЕ МЕСЯТ ВЪВ ВЪТРЕШНИТЕ НИ РАБОТИ И ДА НИ ОСТАВЯТ НА МИРА НИЕ НЕ СМЕ НИЧИИ РОБИ И СЛУГИ А СМЕ СВОБОДНИ ДА УРЕЖДАМЕ САМИ ЖИВОТА СИ!

СОФИЯ ЯНАКИЕВА
СОФИЯ ЯНАКИЕВА
1 година по-рано

ЩОМ СМЕ БИЛИ ДОСТАТЪЧНО ТЪПИ,ДА НИ ВКАРАТ КАТО ДЪРЖАВА В ТАКАВА ОРГАНИЗАЦИЯ КАТО ЕС/ЕК, НАТО И „ТРИМОРИЕТО“,СЕГА Е ВРЕМЕ ДА ВЗЕМЕМ МЕРКИ И ДА НАПРАВИМ ВСИЧКО ВЪЗМОЖНО ДА ИЗЛЕЗЕМ,ВСЕКИ ДЕН С ТЕЗИ УБИЙЦИ, НА ТАРОДА МУ ИДВА В ПОВЕЧЕ И ТЪРПЕНИЕТО НИ СЕ ИЗЧЕРПА И МУ СВАЛЯМ ШАПКА НА ВЪТРЕШНИЯ МИНИСТЪР НА ТУРЦИЯ, КОЙТО ЗАЯВИ ЧЕ Е НА ЯСНО КАКВО ПРАВИ САЩ ПОСЛАНИКА/ ТОВА КОЕТО И У НАС/ ДА ПОДКУПВА И ШАНТАЖИРА И ИНТРЕГАНТСТВА ДА СЪЗДАВА ОТНОШЕНИЯ СРЕЩУ РУСИЯ А ТОЙ ГО СЛОЖИ НА МЯСТО,КАТО МУ КАЗА ДА МАХНЕ МРЪСНИТЕ СИ РЪЦЕ ОТ НАРОДА МУ,БРАВО НА ТУРЧИНА ,А НАШИЯ ВОЕНЕН… Прочети още »