Удължават решенията на ТЕЛК и НЕЛК, които изтичат по време на извънредната обстановка

0
127
ТЕЛК. Снимка: архив
ТЕЛК. Снимка: архив

Експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК, чиито срок изтича по време на извънредната епидемична обстановка, ще бъдат валидни три месеца след нейното прекратяване. В момента извънредна епидемична обстановка в страната е обявена до 30-ти ноември, включително. Това означава, че срокът на всички експертни решения на ТЕЛК, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка, автоматично се удължава до края на месец февруари, предадоха днес от министерство на здравеопазването.

По този начин гражданите ще разполагат с необходимото време за явяване пред ТЕЛК. Здравното министерство припомня, че ТЕЛК могат да вземат решение само по документи, без преглед на място.

Министерството на здравеопазването е изпратило стриктна разпоредба в условията на извънредната епидемична обстановка у нас всички ТЕЛК да се произнасят само по медицинската документация на лицата, без да изискват явяването за преглед, когато това е приложимо. На председателите на ТЕЛК е препоръчано своевременно да уведомяват лицата, че ТЕЛК ще се произнася само по документи, т.е. че не е необходимо да се явяват за преглед пред комисиите.

В случаите, в които се налага гражданите да изпратят допълнителни изследвания и консултации и това е неизбежно, ТЕЛК трябва да уведомят съответните лица писмено, с известия за доставка на писмото.

По този начин пациентите и лекарите биват улеснени, а успоредно с това ще се избегне струпването на много хора на едно място в условията на разпространението на коронавирусната инфекция.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments