Училищни директори с подписка за промяна на Закона за достъп до обществената информация

0
198
ОУ
Снимка: Фейсбук, ОУ "Константин Величков" - Паталеница

Недобросъвестни граждани злоупотребяват със Закона за достъп до обществената информация /ЗДОИ/ и по този начин източват системата. Заради това пазарджишки директори на училища започват подписка с искане за промяна на Закона. Те настояват да се определи точен регламент при искането и подаването на информация, предава „БНР“.

Искането се подкрепя от Съюза на работодателите в системата на народната просвета. Частни лица изискват информацията чрез имейл, най-често в почивни или ваканционни за училището дни.

„Писмото, което се получава, е от частно лице, не от организация – няма изходящ номер, няма подпис, печат“, пояснява директорът на училището в село Паталеница Никола Колев.

Според него исканата информация е безобидна, но ако не бъде дадена в срок следват съдебни дела. За момента съдебни искове са предявени към над 150 директори на учебни заведения.

„В повечето случай съдилищата прекратяват производството, но оттам насетне пък този, който е завел делото предявява искове за съдебни разноски, за адвокатския хонорар. Минималната сума е 500 лева, говори се за суми от порядъка на 3 000 лева, което вече наистина може да ощети сериозно училищния бюджет“, заяви още Колев.

По думите му такива подписки ще се организират във всички градове на страната, „за да се намери начин Законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а не да бъде използван за нечисти цели“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments