Училищата започват да затварят при 80% запълване на интензивните легла

0
820
Проф. Николай Денков
Проф. Николай Денков. Снимка: Министерство на образованието и науката

Присъственият процес в училищата ще бъде спиран само в много краен случай. Детските градини пък няма да затварят изобщо. Това обясни министърът на образованието и науката Николай Денков, след като премиерът Кирил Петков представи новия план за управление на пандемията от коронавирус. Центровете за специална образователна подкрепа също ще преустановяват работа само в много краен случай.

Планът предвижда при 50% запълване на интензивните легла да се засили контролът по спазването а противоепидемичните мерки и изискването за „Зелен сертификат“ на учителите, както и тестването на учениците, които не притежават такъв. Заниманията по интереси ще продължават да се провеждат, както и груповите дейности, но няма да могат да се смесват ученици от различни паралелки. Спират се посещенията на ученици в музеи, галерии и други културни центрове.

При 60% запълнени интензивни легла ще се спрат заниманията по интереси. Ще останат само тези, които са в рамките на целодневната форма на обучение. Групови дейности ще се провеждат, но само след тестване на учениците веднъж седмично.

При 70% запълване на леглата учениците от 5-ти до 12-ти клас ще преминат към смесена форма на обучение и ще редуват присъствено с онлайн през седмица. Децата от 1-ви до 4-ти клас ще останат в класните стаи.

Училищата и Центровете за специална образователна подкрепа ще преминат на онлайн обучение чак при 80% запълване на интензивните легла. Но и тук при възможност децата от 1-ви до 4-ти клас ще ходят на училище присъствено с тестване веднъж седмично. Ако се наложи, те също ще учат дистанционно, но за не повече от една седмица.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments