Училищата в Лос Анджелис затварят врати заради 3-дневна стачка на персонала

0
13
Училище
Училище. Снимка: Pixabay

Десетки хиляди работници в Обединения училищен окръг на Лос Анджелис напуснаха работа днес заради закъсалите преговори за договорите им, а в знак на солидарност към тях се присъединиха учители в тридневна стачка, която затвори втората по големина училищна система в нацията, пише „Асошиейтед прес“.

Демонстрациите започнаха в автобусна гара и се очакват в училищата в града от членове на Local 99 на Международния съюз на служителите в сферата на услугите, който представлява около 30 000 помощници на учители, асистенти по специално образование, шофьори на автобуси, пазачи, работници в кафенета и друг помощен персонал.

Работниците се присъединиха, въпреки проливния дъжд преди разсъмване, настоявайки за по-добри заплати и увеличаване на персонала. Някои държаха табели с надпис „Ние пазим училищата в безопасност, уважавайте ни!“ Областта има повече от 500 000 студенти от Лос Анджелис и всички или част от 25 други града и некорпорирани окръжни области. Даниел Мъри, помощник по специално образование, заяви пред KABC-TV:

„Условията на работа се влошават всяка година. Имаме голям недостиг на персонал.“

Тя добави:

„Някои хора казват: Ако искате повече пари, намерете си по-добра работа. Е, някои от нас имат бакалавърска степен, но избираме да работим с хора, с които някой не иска.“

Управителят Алберто М. Карвальо обвини синдиката, че отказва да преговаря и изтъкна, че е готов да се срещне по всяко време на деня или нощта. Той е на мнение, че в понеделник е пропусната „златна възможност“ за напредък. И подчерта:

„Вярвам, че тази стачка можеше да бъде избегната. Но това не може да бъде избегнато, без хората действително да говорят помежду си.“

Снощи „Local 99“ написа, че провежда дискусии с държавните трудови регулатори относно обвиненията, че районът е участвал в неправомерно поведение, което е възпрепятствало правата на работниците да участват в законно защитени дейности, свързани със синдикатите.

„Искаме да сме ясни, че не сме в преговори с LAUSD“, се казва в изявление на синдиката. Там се допълва:

„Продължаваме да сме ангажирани в безизходния процес с държавата.“

По време на стачката се очаква около 150 от повече от 1000 училища в областта да останат отворени с надзор от възрастни, но без да има занятия. Десетки библиотеки и паркове, както и някои места за обяд, които учениците могат да посещават, също ще бъдат отворени, така че да се намали напрежението върху родителите, които в момента търсят кой да гледа децата им. В свое изявление в понеделник кметът на Лос Анджелис Карън Бас беше категоричен:

„Училищата са много повече от образователни центрове – те са предпазна мрежа за стотици хиляди семейства в Лос Анджелис. Ще се погрижим да направим всичко възможно, за да осигурим ресурси, необходими на семействата в нашия град.“

Междувременно работници коментираха, че стачката е единствената възможност, която им остава.

Помощникът по обучение Марли Остроу, която подкрепя недоволството, обясни, че отдавна е закъсняла за увеличението. 67-годишната жена е била наета преди близо две десетилетия за 11,75 долара на час, а днес тя прави около 16 долара. Това не е достатъчно, за да бъде в крак с инфлацията и растящите цени на жилищата. Тя сподели, че междувременно нейните задължения са се разширили от две класни стаи на пет. Освен това Остроу обвинява ниските заплати в бранша за свободните работни места, които са се натрупали през последните години. Тя добави:

„Няма дори кандидати, защото можете да спечелите повече пари, като започнете от „Burger King“. Много хора наистина искат да помогнат на децата и не трябва да бъдат наказвани, че искат това да бъде работата на живота им.“

Синдикатът казва, че служителите в областната поддръжка печелят средно около 25 000 долара на година и много от тях живеят в бедност поради ниско заплащане или ограничено работно време, докато се борят с инфлацията и високата цена на жилищата в окръг Лос Анджелис. Синдикатът иска 30% увеличение. Учителите искат увеличение на заплатите с 20% за две години.

Карвальо изтъква, че районът е предложил увеличение на заплатите с повече от 20% за многогодишен период, заедно с 3% бонус.

„Освен това сделката ще включва мащабно разширяване на ползите за здравеопазване“, обяви началникът пред „Fox“ 11 в понеделник.

Стачката има широка подкрепа сред синдикалните членове. Членовете на SEIU работят без договор от юни 2020 г., докато този на учителите изтича през юни 2022 г. Миналата седмица синдикатите решиха да спрат да приемат удължения на договорите си. Обединените учители в Лос Анджелис, синдикатът, представляващ 35 000 преподаватели, съветници, медицински сестри и друг персонал, изрази солидарност със своите стачкуващи колеги. UTLA написа в Twitter:

„Педагозите ще се присъединят към нашите синдикални братя и сестри на пикетите.“

Припомняме, че учителите проведоха шестдневна стачка през 2019 г. заради проблеми със заплащането и договорите, но тогава училищата останаха отворени.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments