Ученици, студенти и млади учени получиха отличия в областта на компютърните науки

0
19
компютър
Снимка: Pixabay

„България продължава да гради и развива силни традиции в областта на информатиката, иновациите, перспективните научни изследвания.“

Това каза държавният глава Румен Радев. Президентът връчи днес на официална церемония в „Гербовата зала“ на „Дондуков“ 2 отличията на лауреатите на президентската инициатива Награда „Джон Атанасов“ за 2023 г. Отличия получиха ученици, студенти и млади български учени в областта на компютърните науки в четири категории.

„Горд съм, че и през 2023 г. се надграждат установените вече традиции България да бъде прославена из света със своите млади талантливи, енергични, амбициозни хора“, каза Радев. Той посочи, че за него е особено удоволствие да отличи младите български таланти.

„Вие жънете успех след успех в полето на иновациите, информационните технологии, на авангардните научни изследвания. Вие го правите с визията и нагласата да променяте света към по-добро, следвайки примера на Джон Атанасов“, се обърна Радев към лауреатите. Държавният глава подчерта, че тази година прави впечатление особено силното участие на ученици със забележителни постижения в национални и международни олимпиади и с перспективни научни проекти.

„Отново имаме и млади български учени с авангардни научни изследвания в световни научноизследователски центрове. Сред лауреатите имаме и установени имена на доказани преподаватели в областта на разработване на перспективни методи в образованието“, посочи Радев. По думите му това е и залогът за нашето иновативно бъдеще.

Успехите на нашите състезатели са плод, както на тяхната всеотдайност, талант и много труд, така и на всеотдайната подкрепа и труд на техните ментори, изтъкна Радев. Той изрази благодарност към преподавателите, които „продължават да формират престижа на българските школи по информатика и информационни технологии“.

Наградата „Джон Атанасов“ на президента на Република България се връчва от 2003 г. насам на изявени в световен мащаб млади български учени в областта на компютърните науки, които имат изключителни резултати. Носителите на наградата и на грамотите „Джон Атанасов“ се определят от жури, съставено от водещи в областта на компютърните науки български учени и експерти.

Президентската инициатива се осъществява за 21-ва поредна година. Церемонията по награждаването се състоя в деня на годишнината от рождението на създателя на първия електронен компютър с регенеративна памет. Днес се навършват 120 години от рождението на американския математик, физик и електроинженер от български произход Джон Атанасов.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments