Учени с ново проучване за това как замърсяването на въздуха води до рак на белия дроб

0
101
Мръсен въздух
Мръсен въздух. Снимка: Pixabay

Изследователи твърдят, че са успели да разгадаят как замърсяването на въздуха води до рак, в проучване, което напълно трансформира разбирането ни за това как възникват туморите. Екипът учени от Института „Франсис Крик“ в Лондон смята, че вместо да причинява щети, замърсяването на въздуха събужда стари увредени клетки. Един от водещите световни експерти проф. Чарлз Суонтън казва, че пробивът бележи „нова ера“. И сега може да е възможно да се разработят лекарства, които спират образуването на рак, пише „BBC“.

Констатациите биха могли да обяснят как стотици вещества, причиняващи рак, действат върху тялото. Класическият поглед върху рака започва със здрава клетка. Той придобива все повече и повече мутации в своя генетичен код или ДНК, докато достигне повратна точка. След това се превръща в рак и расте неконтролируемо. Но има проблеми с тази идея: раковите мутации се откриват в привидно здрави тъкани и много вещества, за които е известно, че причиняват рак – включително замърсяването на въздуха – изглежда не увреждат ДНК на хората.

И така, какво става?

Изследователите представиха доказателства за различна идея. Увреждането вече е налице в ДНК на нашата клетка, получено, докато растем и остаряваме, но нещо трябва да дръпне спусъка и да я направи ракова. Откритието идва след проучване защо непушачите получават рак на белия дроб. Преобладаващата част от раковите заболявания на белите дробове са причинени от тютюнопушене, но все пак 1 от 10 случая в Обединеното кралство се дължи на замърсяването на въздуха.

Учените от „Франсис Крик“ се фокусирали върху формата на замърсяване, наречена прахови частици 2.5 (известни като PM2.5), които са много по-малки от диаметъра на човешки косъм. Поредица от подробни експерименти с хора и животни показаха:

  • Места, където са регистрирани по-високи нива на замърсяване на въздуха, са имали повече случаи на рак на белите дробове, които не са причинени от тютюнопушене;
  • Вдишването на PM2.5 води до освобождаване на химическа аларма – интерлевкин-1-бета – в белите дробове;
  • Това причинява възпаление и активира клетките в белите дробове, за да помогне за възстановяването на всякакви щети;
  • Но около 1 на всеки 600 000 клетки в белите дробове на 50-годишен вече съдържа потенциално ракови мутации;
  • Те се придобиват с напредването на възрастта, но изглеждат напълно здрави, докато не се активират от химическата аларма и не станат ракови;

Най-важното е, че изследователите са успели да спрат образуването на рак при мишки, изложени на мръсен въздух, като използват лекарство, което блокира алармения сигнал. Резултатите са двоен пробив, както за разбирането на въздействието на замърсяването на въздуха, така и за основните принципи за това как се разболяваме от рак. Д-р Емилия Лим, един от изследователите на „Франсис Крик“, коментира, че хората, които никога не са пушили, но са развили рак на белия дроб, често нямат представа защо.

„Това е изключително важно – 99% от хората по света живеят на места, където замърсяването на въздуха надвишава насоките на Световната здравна организация, така че наистина засяга всички нас.“

Констатациите могат да доведат до преосмисляне на начина, по който се образуват раковите заболявания.

Преосмисляне на рака

Резултатите показват още, че мутациите сами по себе си не винаги са достатъчни, за да причинят рак. Може да се нуждае от допълнителен елемент. Проф. Суонтън уточнява, че това е най-вълнуващото откритие, до което се е натъквала неговата лаборатория, тъй като то „всъщност преосмисля нашето разбиране за това как се инициират туморите“. Той казва, че това ще доведе до „нова ера“ на молекулярната превенция на рака.

Идеята да вземете хапче против рак, ако живеете в силно замърсен район, не е напълно фантастична. Лекарите вече са изпробвали медикамент за интерлевкин-1-бета при сърдечно-съдови заболявания и напълно случайно са открили, че намаляват риска от рак на белия дроб. Последните открития се представят на учени на конференция на Европейското дружество по медицинска онкология. Говорейки пред „BBC“ от конференцията, проф. Суонтън каза: „Замърсяването е прекрасен пример, но ще има 200 други примера за това през следващите 10 години.“

Любопитно е, че идеята, че мутиралата ДНК не е достатъчна и ракът се нуждае от друг стимул, за да расте, е предложена за първи път от учения Исак Беренблум през 1947 г.

„Философски погледнато, това е завладяващо. Тези невероятни биолози са свършили тази работа преди 75 години и тя до голяма степен е пренебрегната“, каза д-р Лим.

Главният изпълнителен директор на „Cancer Research UK“ Мишел Мичъл подчерта, че „пушенето остава най-голямата причина за рак на белия дроб“. Тя добави: „Науката, която отнема години усърдна работа, променя нашето мислене за това как се развива ракът. Сега имаме много по-добро разбиране за движещите сили зад рака на белия дроб.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments