Учени: Коронавирусът мутира по-бавно от сезонния грип. Ваксината ще е ефективна дългосрочно

0
64
Коронавирус
Снимка: Pixabay

Проблясък на надежда на коронавирусния фронт: Експертите, които проследяват разпространението на заразата, стигнаха до заключението, че той мутира по-бавно от другите респираторни вируси, като сезонния грип, информира “Business Insider”.

Този бавен процес на мутация има две последици – и двете положителни. Това означава, че вирусът (чието официално име е SARS-CoV-2) е стабилен в сегашната си форма и следователно е малко вероятно да стане още по-опасен, тъй като продължава да се разпространява в тази. От своя страна това също означава, че ваксината би могла да бъде ефективна в дългосрочен план, като би действала по-скоро като ваксина срещу морбили или варицела, отколкото на сезонен грип.

Питър Тилен, молекулярно-генетик от университета Джон Хопкинс, коментира пред The ​​Washington Post, че анализ на 1000 проби от новия коронавирус разкрива само четири до 10 генетични разлики между щамовете, които са заразили хората в САЩ, и оригиналния вирус, който се разпространява в Китайски град Ухан.

“В този момент честотата на мутацията на вируса предполага, че ваксината, разработена за SARS-CoV-2, ще бъде само една, а не нова ваксина всяка година, като грипната ваксина”, каза Тилен.

Коронавирусът е по-стабилен от грипа

Всички вируси мутират с времето. Докато се възпроизвеждат, имунните грешки непрекъснато се въвеждат в генетичния код на вируса, а те след това се разпространяват през популацията на заразата. Такива мутации разбиват даден вирус на различни щамове, но са склонни да не влияят на това колко заразен е вирусът или как се разпространява. Генетичните грешки обаче помагат на учените да проследят как вирусът се движи през човешката популация – те са като генетични “галета” (бел. ред. спойка).

SARS-CoV-2 изглежда не мутира много. С течение на времето са настъпили едва фини промени в неговия геном, но вирусът се появява еднакво навсякъде, където е бил регистриран. Всеки щам е почти идентичен.

Андрю Рамбо, молекулярно-еволюционен биолог от Университета в Единбург, каза за “Science”, че SARS-CoV-2 акумулира средно около една до две мутации на месец.

“Това е около два до четири пъти по-бавно от грипа”, подчерта експертът.

Тревър Бедфорд, учен от Центъра за ракови болести Фред Хътчинсън, туитира, че вирусът, за разлика от сезонния грип, “мутира около веднъж на всеки 10 дни в целия си геном”.

Повечето от тези мутации са неуместни, пише той в Twitter, но от време на време ще се появи такава, която подкопава имунитета на хората срещу грипа. Ето защо трябва да правим нова грипна снимка всяка година, а също така и грипните ваксини невинаги са 100% ефективни.

Но коронавирусите като цяло са “малко по-малко предразположени към мутации, отколкото грипа”, казва пред “Business Insider” Стивън Морс, епидемиолог от Колумбийския университет. Новият коронавирус едва ли ще мутира всеки сезон, добавя той.

Бенджамин Нойман, вирусолог в Тексаския университет A&M в Тексаркана, обясни пред “The Post” защо това е така”

“Грипът има един трик в ръкава си, който коронавирусите нямат – геномът на грипния вирус е разделен на няколко сегмента, всеки от които кодира различен ген. Когато два грипни вируса са в една и съща клетка, те могат да сменят някои свои сегменти, потенциално създавайки незабавно нова комбинация – така възниква H1N” – свинският грип.“

Стабилността на коронавируса подсказва, че ваксината може да бъде дълготрайна

Бедфорд, който изучава коронавируса в Сиатъл, туитира в понеделник своята прогноза, според която “ще са необходими няколко години на коронавируса да мутира достатъчно, за да затрудни значително ваксината”.

Над 40 коронавирусни ваксини са в процес на разработка в момента. Биотехнологичната компания Модерна вече е започнала изпитвания върху хора, но е малко вероятно някоя от всички тези ваксини да бъде разпространена на масовия пазар преди март 2021 г.

“След като бъде създаден антидот, той най-вероятно ще бъде ефективен в организма за дълго време – години”, според Бедфорд.

Той прогнозира в Twitter, че ще наблюдаваме случайни мутации, позволяващи на коронавирусът “частично да избяга от ваксини или съществуващ имунитет на стадото, но че този процес най-вероятно ще отнеме години, а не месеци”.

Това означава, че коронавирусната ваксина би функционирала по-скоро като отстрела на морбили, който защитава пациентите за цял живот.

Повечето мутации на вируса са безвредни. Но някои – тези, които помагат на зарзата да се разпространи по-бързо или заразяват повече хора, могат да повлияят на тежестта на епидемия. Мутация е най-вероятната причина този коронавирус да се е прехвърлил от своя гостоприемник – вероятно прилепите – към друго животно (може би прасе, панголин или цивитна котка), а след това да зарази и хората.

Към днешна дата SARS-CoV-2 не е мутирал по начин, който да изостри световната епидемия, но това не означава, че такъв сценарий не е възможен.

“Досега не сме виждали каквато и да е промяна в начина на действие, но ние го следим много внимателно, защото е възможно той да мутира и да промени начина си на действие”, смята директорът на Националния институт по алергия и инфекциозни заболявания в САЩ Антъни Фочи, цитиран от CBS в неделя.

Превод: Диана Тодорова

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от