Учени: Изкопаемите горива трябва да останат под земята

0
16
Добиване на нефт, залез.
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабей

Почти 60% от запасите от нефт и газ и 90% от въглищата трябва да останат в земята, за да поддържат глобалното затопляне под 1,5 градуса по Целзий, казват учените, цитирани от BBC”.

Прогнозата се основава на внимателен анализ на глобалното предлагане и търсене на енергия. Това е “мрачна”, но реалистична оценка на “това, което науката ни казва, че е необходимо”, казват изследователите. И те са “нарисували сценарий на бъдещето”, който оставя много по-малко място за извличане на изкопаеми горива, отколкото се предполагаше по-рано.

“Отскачане назад”

Учените казват, че ограничаването на глобалното покачване на температурата до 1,5 градуса по Целзий трябва да помогне на света да избегне най-опасните последици от изменението на климата. Изследователите са изчислили, че в световен мащаб производството на изкопаеми горива трябва да достигне своя връх през 2020 г. и да бъде в постоянен спад от 3% всяка година до 2050 г. Доцентът по енергийни системи на UCL д-р Стив Пай заяви пред „BBC News“:

“По време на пандемията от COVID видяхме голям спад в производството – но това се възстановява.”

Изследването се фокусира върху това колко енергия е необходима и каква трябва да бъде границата на въглеродните емисии. Д -р Джеймс Прайс, също от UCL, каза:

“Ние казваме на нашия отдел: Изпълнете всички тези изисквания от сега до 2100 г., без да отделяте твърде много въглероден диоксид.”

И обяснява защо:

“Резултатът, който получаваме, е бързо намаляване на изкопаемите горива – и голямо количество изкопаеми горива (оставени в земята) – просто защото бюджетът за въглерод е толкова ограничен.”

„Мрачна картина“

Проучването, публикувано в списание Nature, също е установило, че спадът в производството на нефт и газ, необходим в световен мащаб до 2050 г. – за да се придържа светът към този стегнат ресурс от въглерод – означава, че много региони са изправени пред пик на производство сега или през следващото десетилетие.

Въглеродният бюджет е кумулативното количество CO2, което може да се отдели за определен период от време, като същевременно се поддържа в рамките на температурен праг – в този случай 1,5 градуса по Целзий.

Много проекти за добив на изкопаеми горива, които вече са планирани или са в експлоатация, вероятно ще навредят на шансовете на света да постигне международно договорените целеви граници за глобалното затопляне, определени от Парижкото споразумение от 2015 г. И тази „мрачна картина“, казват учените, “е много вероятно подценяване на това, което се изисква”.

Определеният от моделирането въглероден бюджет би дал на света 50% шанс да ограничи затоплянето до 1,5 градуса. Но проучването казва:

“Това не отчита несигурността около, например, обратната връзка с климатичната система. Така че, за да се гарантира по-голяма сигурност за стабилизиране при тази температура, дори повече въглерод трябва да остане в земята.”

Числата са категорични

Изследователите подчертават смелите национални политики за изцяло прекратяване на добива на изкопаеми горива, включително съюз, създаден от Коста Рика и Дания, който ще бъде стартиран на решаващата конференция на ООН по изменението на климата в Глазгоу тази година, с молба от държавите да спрат да издават разрешения за проучване на изкопаеми горива.

А учените казват, че се надяват, че „ясните числа“ ще вдъхновят политическата воля за бърза и спешна промяна, за да се отклони от зависимостта от изкопаеми горива. От своя страна д-р Прайс коментира пред „BBC“:

“Физиката не се интересува от политическата воля. Ние знаем технически как да направим нещо, става въпрос само за това да го направим.”

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments