Участието в избори трябва да бъде по-лесно за европейците от друга страна-членка на ЕС

0
31
Гласуване
Гласуване. Снимка: Pixabay

Европейският парламент /ЕП/ е приел 2 ясно съгласувани предложения за избирателните права на гражданите в Европейския съюз /ЕС/, които пребивават в друга страна членка, във връзка с европейските и общинските избори. Докладът на Дамиан Бьозелагер /“Зелените/ЕСА“, Германия/ е бил приет с 500 гласа „за“, 143 „против“ и 9 „въздържал се“. Този на Йоахим Бруджински /ЕКР, Полша/ мина с 504 гласа „за“, 79 „против“ и 69 „въздържал се“.

ЕП призовава за премахване на така наречените разпоредби за „дерогация“, позволяващи на страна членка да ограничи избирателните права на гражданите на други държави от ЕС, когато те представляват повече от 20% от всички граждани на ЕС, пребиваващи на нейна територия. Трябва да бъде премахната и възможността за запазване на висши позиции в местното самоуправление за собствените си граждани, смятат евродепутатите.

Освен това членовете на ЕП изискват задължителни правила относно:

  • Системи за проактивно протичане на регистрацията на гласоподавателите, веднага след като гражданинът се регистрира като пребиваващ в друга държава от ЕС;
  • Информация относно избирателните права и сроковете, които трябва да бъдат предложени на новорегистрирани лица, пребиваващи в ЕС, на официален език на ЕС, който те говорят;
  • Прилагане на еднакви стандарти за всички граждани на ЕС (независимо дали са граждани на страната или от друга държава членка), които искат да се кандидатират за изборите.

Парламентът призовава държавите членки да улеснят уязвимите групи, включително хората с увреждания и психични заболявания, да упражняват избирателните си права. Евродепутатите защитават алтернативи на физическите бюлетини и личното гласуване — като например гласуване по пощата, предварително гласуване, прокси и онлайн гласуване.

„Една от красотите на ЕС се крие в свободата да се движим и да живеем навсякъде, но твърде често нашите политически права свършват на границата, което ни пречи да гласуваме на европейски или местни избори, където живеем. Като член на общоевропейска партия се гордея, че Парламентът предложи солидни начини гласуването в ЕС и местните избори да стане по-европейско. Държавите от ЕС трябва да следват нашата водеща роля и да направят изборите ни по-достъпни и иновативни. Призовавам ги да направят това преди лятото!“, коментира Дамиан Бьозелагер /Зелените/ЕСА, Германия/.

Какви са следващите стъпки? Съветът трябва да реши как да измени правилата с единодушие след приключването на ролята на ЕП в процедурата на консултация.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments