Убиха щъркел в Хаджидимово

0
183
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай

Застреляха щъркел в град Хаджидимово. Информаторът за случилото се е Димитър Попов от Българското дружество за защита на птиците, пише „Мениджър“.

„Прелетял между 10-12 хиляди километра, за да се завърне в собственото си гнездо, получил патрон в гърдите за добре дошъл. Сърцето на щъркела е пробито вероятно от патрон от въздушна пушка, издъхнал около час след намирането му в гр. Хаджидимово. На излизане от гр. Хаджидимово намерих друга мъртва птица – зеленоножка”, пише във „Фейсбук“ профила си Попов.

Сигналът за падналия от гнездото си и окървавен щъркел е бил подаден вчера към общинската администрация на града. Обадили се хора, които се натъкнали на птицата.

От общината извикали Димитър Попов, но когато той дошъл на място, щъркелът вече бил мъртъв. Според него става въпрос за умишлено причиняване на смърт.

„Щъркелът е на видима възраст 3-4 години, едър – по всяка вероятност мъжки. Освен огнестрелната рана, е бил напълно здрав“, каза още експертът.

За около година и половина това е 3 или 4 случай на простреляна птица. Предполага се, че в района на Хаджидимово действат бракониери.

Попов е подал сигнал за случая в РИОСВ – Благоевград. Щъркелите са защитен вид по Закона за биологичното разнообразие. Посегателството срещу белия щъркел се наказва от 100 лв. до 5000 лв.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments