Убиха 10 деца в Афганистан

0
100
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай
Снимката е илюстративна. Източник: Пиксабай

Американски въздушни удари в Афганистан взеха жертви, сред тях са десет деца, част от голямо семейство, и трима възрастни.

В събота сутринта са били извършени въздушни удари по време на битка между талибаните и Обединените афганистанско-американски сили. Тя продължила близо 30 часа в град Кундуз, северна провинция в Афганистан, където са се укрепили талибаните.

Децата и техните роднини са преселници от район на бойни действия в друга част на страната, съобщи Мисията на ООН за подпомагане на Афганистан (UNAMA) в предварителните си заключения за инцидента. Мисията обяви, че проверява дали всичките 13 цивилни жертви са загинали по време на въздушните удари. Трима други цивилни са били ранени. Инцидентът е станал в селището Телавка близо до град Кундуз.

Сержант Дебра Ричардсън, говорителка на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ в Афганистан, потвърди вчера, че САЩ са нанесли въздушни удари. Тя заяви, че мисията е имала за цел да се избегнат цивилни жертви, но талибаните преднамерено са се крили сред цивилни.

Данните показват рекорден брой цивилни афганистанци, които са били убити миналата година с повишаване на интензивността на въздушните удари и самоубийствените атентати. Децата, жертви на въздушни удари, се увеличават всяка година от 2014 г. насам. Бойните действия се ожесточиха в период на подновени преговори между САЩ и талибански представители, насочени към спиране на 17-годишната война в Афганистан.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments