Убиецът на шестима души в джамия беше осъден на доживотен затвор

0
216
Александър Бисонет
Александър Бисонет

Доживотен затвор без право на помилване 40 години отреди съдът в Квебек на канадеца, който уби шестима души в джамия през 2017 година. Александър Бисонет, който сега е на 29 години, ще може да бъде помилван след 40 години.

Прокуратурата беше поискала 150 години затвор, което щеше да бъде най-тежкото наказание, давано някога в Канада. Съдия Франсоа Юо избра вместо това да даде вазможност за помилване. Докато четеше присъдата си, съдията от Върховния съд заяви, че наказанието не трябва да е отмъщение. Обвинение в убийство първа степен автоматично носи в Канада доживотен затвор без право на помилване 25 години.

Вечерта на 29 януари 2017 година Бисонет нахлува в квебекския мюсолмански културен център и започва стрелба по събралите се за молитва, убивайки шестима и сериозно ранявайки петима други, включително Аймен Дербали, който сега е парализиран.

През месец март Бисонет призна за убийството на Калед Белкацеми, 60 години, Азедин Софиан, 57 години, Абделкрим Хасан, 41 години, Мамаду Тани Бари, 42 години, Абубакер Табти, 44 години, и Ибрахима Бари, 39 години. Той също пледира виновен за опит за убийство на петимата ранени и на останалите 35 души, които са били в джамията по време на стрелбата. Пред съда той заяви, че се срамува от постъпката си и каза, че не е терорист, нито ислямофоб.

Според съдията постъпката на Бисонет е била провокирана от предразсъдъци, както и от проблеми с психичното му здраве.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments