Twitter се разделя с акаунти, поддържащи крайнодясната теория на конспирацията “QAnon”

0
246
Смартфон, Туитър.
Снимка: Пиксабей

Twitter обяви, че ще предприеме действия срещу активности в социалната мрежа, свързани с QAnon – неоснователна крайнодясна теория на конспирацията в Интернет, която започна да навлиза в масовия политически живот, информира “ABC News”От компанията заявиха, че са установили нарушения в условията на обслужване от страна на привържениците на теорията, като подчертаха за наличието на “поведение, което има потенциал да доведе до офлайн вреда” (за потребителите бел. ред).


Най-забележимата мишена беше моделката Криси Тейген, която заяви, че е блокирала безброй акаунти заради тормоза, свързан с движението. Twitter от своя страна казва, че ще спре съдържанието, свързано с QAnon, да изплува в търсенията, тенденциите и разговорите, както и ще блокира връзките към съдържание, свързано с QAnon, като стъпките ще бъдат въведени през следващата седмица. Този ход за първи път беше докладван от NBC News.

QAnon метастазира от теорията на конспирацията “Пицагейт”, която се появи около изборите през 2016 г. и за пръв път стана известна, когато участниците в митинг през 2018 г., организиран за президента Доналд Тръмп в Тампа, Флорида, се появиха в “Q” принадлежности и плакати. Привържениците смятат, без доказателства, че Тръмп работи тайно срещу световния сатанински педофилски пръстен и години наред са си представяли предстоящия арест на десетки известни личности и основни демократични фигури.

Теорията на конспирацията е свързана с редица актове на насилие в реалния живот, включително мъж, използвал брониран камион, за да блокира трафика на язовир Хувър през 2018 г. и мъж, обвинен за фатален разстрел на шефа на мафията Франческо “Франки Бой” Кали през миналата година.

Групите на QAnon бяха свалени от платформата на Reddit през септември 2018 г., а през май тази година Facebook предприе действия срещу няколко страници, свързани с движението. Все повече и повече фигури обаче публично подкрепят теорията, включително шепа кандидати за републикански конгрес, докато бившият съветник по националната сигурност Майк Флин наскоро публикува в Twitter видео на себе си, в което рецитира клетва, свързана с Q-движението.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments