Турция започна военната си операция в Сирия

0
30
Снимка: TSGT Brad Fallin/Wikimedia commons
Снимка: TSGT Brad Fallin/Wikimedia commons

Турция е започнала военната си операция в Сирия, обяви президентът на страната Реджеп Ердоган в „Тиутър“.

Ердоган каза, че офанзивата ще има за цел да премахне заплахите от сирийската кюрдска милиция и бойците на „Ислямска държава“ и да даде възможност за завръщането на сирийските бежанци в Турция след формирането на „безопасна зона“ в района.

„Нашата мисия е да предотвратим създаването на терористичен коридор през южната ни граница и да внесем мир в района“, каза Ердоган в „Тиутър“. „Ще запазим териториалната цялост на Сирия и ще освободим местните общности от терористите.“

Турция заяви намерението си да навлезе в североизточна Сирия, след като американските войски започнаха да освобождават района в рязка политическа промяна от страна на президента на САЩ Доналд Тръмп, широко критикувана във Вашингтон като предателство на съюзниците от кюрдските милиции.

Във вторник турските власти съобщиха, че военните са нанесли удар върху сирийско-иракската граница, за да попречат на кюрдските сили да използват маршрута за подсилване на частите си в региона, въпреки че подробностите за ударите бяха неясни.

Анкара твърди, че възнамерява да създаде „безопасна зона“, за да върне милиони бежанци на сирийска земя, но планът тревожи много от съюзниците от НАТО.

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от