Турция заплашва да блокира кандидатурите на Финландия и Швеция за членство в НАТО

0
10
Реджеп Ердоган. Снимка: Общомедия
Реджеп Ердоган. Снимка: Общомедия

Президентът на Турция пак заяви, че се противопоставя на присъединяването на Финландия и Швеция към НАТО, само часове след като те обявиха, че желаят да станат членове на съюза. Реджеп Тайип Ердоган посочи, че не е необходимо двете скандинавски държави да изпращат делегации, за да убеждават Турция, която е ключов член на НАТО, в своите предложения. Той сподели, че разгневен от това, което вижда в двете нации, а именно готовността им да приемат кюрдски бойци, предава „BBC“.

Наскоро Швеция заяви, че Европа живее в опасна нова реалност, визирайки нахлуването на Русия в Украйна. Руският президент Владимир Путин заяви, че присъединяването на Финландия и Швеция към 30-членния военен отбранителен съюз не заплашва пряко Москва, но подчерта, че всяко разширяване на военната инфраструктура ще предизвика реакция от страна на Кремъл.

По време на пресконференция, проведена вчера, Ердоган заяви, че Турция се противопоставя на кандидатурите на Финландия и Швеция за присъединяване към НАТО, като определи Швеция като „дом“ за терористични организации. По повод на това той коментира:

Нито една от тези страни няма ясно и открито отношение към терористичните организации. Как можем да им се доверим?

Турция обвинява открито двете скандинавски държави, че са приютили членове на „Работническа партия на Кюрдистан“ (ПКК) – група, която тя смята за терористична организация, както и последователи на Фетхуллах Гюлен, когото Анкара обвинява в организирането на опита за преврат през 2016 г. Регламентът изисква всички държави членки на алианса да бъдат съгласни, когато една нова държава желае да се присъедини към НАТО. По тази причина Швеция и Финландия се нуждаят от подкрепата на Турция. Ердоган заяви ясно, че шведската и финландската делегация не бива да си правят труда да посещават Анкара, столицата на Турция, за да го убеждават да одобри кандидатурата им за членство в НАТО. Правителството на Турция също така даде дума, че ще блокира молбите за членство на всички страни, които са му наложили санкции. През 2019 г. двете скандинавски държави наложиха оръжейно ембарго на Анкара след нахлуването ѝ в Сирия.

Вчера в парламента в Хелзинки финландският министър на външните работи Пекка Хаависто заяви, че е изненадан от позицията на Турция, но добави, че правителството му не се интересува от „пазарлъци“ с Ердоган. Миналата седмица Финландия официално обяви кандидатурата си за членство в НАТО. В събота към нея се присъедини и съседна Швеция, което ще сложи край на вековния военен неутралитет на скандинавската страна.

НАТО ще укрепи Швеция, а Швеция ще укрепи НАТО.„, заяви министър-председателят на Швеция Магдалена Андершон по време на брифинг, проведен вчера. Тя сподели още, че Европа живее в опасна нова реалност, визирайки нахлуването на Русия в Украйна. Андершон обясни, че официалната молба за присъединяване може да бъде подадена в рамките на няколко дни и ще бъде синхронизирана с Финландия. НАТО изрази готовността си да приеме двамата нови членове. Андершон обаче подчерта, че Швеция не желае да бъдат изградени постоянни бази на НАТО или ядрени оръжия на своята територия.

Норвегия, Дания и Исландия, както и останалите членове на НАТО, незабавно заявиха, че са готови да подкрепят Швеция и Финландия с всички необходими средства, ако двете страни бъдат нападнати. Обединеното кралство, което също е член на НАТО, вече предостави гаранции за сигурност на Швеция и Финландия, които ще бъдат в сила по време на преходния период.

Изявлението на Швеция, отправено вчера, дойде в момент, когато НАТО предприе едно от най-мащабните си военни учения в Балтийския регион, в което участват около 15 000 военнослужещи. В учениието на територията на Естония, наречено „Таралеж“, участват 10 държави, включително Финландия и Швеция.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments