Турция отбеляза стогодишнината от създаването на парламента си на фона на пандемията от коронавирус

0
150
Турция знаме
Снимка: Pixabay

Самолетът на Turkish Airlines прелетя над страната в четвъртък, като направи формата на турското знаме с полетния си път, за да отбележи стогодишните тържества за основаването на парламента на Турция, информира “AP News”.

Празненствата за националния суверенитет на Турция и Деня на децата бяха променени поради пандемията от коронавирус, като властите замениха парадите и училищните церемонии със спазване на мерките в съответствие с усилията за социално дистанциране.

Уебсайтът за проследяване на полети Flightradar24 показа полумесец и звезда над Турция, очертана от Boeing 777. Турските телевизионни станции заснеха деца със знамена по техните квартални улици. Правителството също така поиска от турските граждани да пеят националния химн вечерта. Длъжностни лица, носещи маски, посетиха мавзолея на основателя на Турция.

Последните данни на министерството на здравеопазването показват, че от коронавируса в Турция са починали 2376 души. Страната се нарежда на седмо място в света по брой потвърдени инфекции, които са близо 100 000, според университета Джонс Хопкинс.

Експертите твърдят, че истинският брой на загиналите по време на пандемията по света е много по-висок от данните на Джонс Хопкинс, което се дължи отчасти на ограниченото тестване на хората и трудностите при броенето на мъртвите в условията на криза.

За да спре разпространението на COVID-19, Турция затвори училища, ресторанти и други обществени пространства, забрани на хора под 20 или над 65 години да напускат домовете си и въведе блокиране през уикендите за всички, разширявайки тази мярка до четири дни тази седмица.

През изминалите години Денят на националния суверенитет на страната винаги е отбеляван с паради, тържества и ученици, изпълняващи министерски роли с турския президент Реджеп Ердоган.

Мустафа Кемал Ататюрк, основателят на Република Турция, призовава за избори на фона на войната, за независимост след поражението на Османската империя в Първата световна война. На 23 април 1920 г. Великото национално събрание провежда първата си сесия.

Референдумът през 2017 г. промени системата на управление в Турция от парламентарно към изпълнително председателство, като даде на Ердоган по-широки правомощия.

Превод: Диана Тодорова

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments