Турски професор лепи разширени вени със секундно лепило в Бургас

0
1444
Проф. Валентин Василев и проф. Турхан Явуз (в средата на кадъра) заедно с екипа на Клиниката по съдова хирургия по време на една от процедурите
Проф. Валентин Василев и проф. Турхан Явуз (в средата на кадъра) заедно с екипа на Клиниката по съдова хирургия по време на една от процедурите. Снимка: УМБАЛ-Бургас

Нова техника за лечение на разширени вени бе приложение за първи път в Бургас от турския професор д-р Турхан Явуз. Методът представлява залепванни с тъканно лепило, като материалът е съвсем нов и до този момент не е изпололзван в други български лечебни заведения. Лепилото действа много по-бързо от другите познати вещества, а пациентът е готов да си тръгне веднага след интервенцията.

Проф. Явуз е ръководител на Катедрата по хирургия и декан на медицинския факултет в Университетската болница „Сюлейман Демирел“ в Турция. Той има голям принос за въвеждането ѝ в южната ни съседка преди осем години и оттогава е изследвал ефекта при над 500 пациенти.

Турският лекар пристигна в УМБАЛ-Бургас по покана на Клиниката по съдова хирургия. Под негов надзор екипът на клиниката приложи метода на шестима пациенти, пет жени и един мъж. Процедурата се прави с местна упойка с лидокаин.

Под ехографски контрол лепилото се вкарва в разширения участък на вената с катетър. Не се прави разрез, а само пункция. То се втвърдява за секунди, а кръвта се пренасочва по другите съдове. Пациентът усеща облекчение и отоците изчезват. За процедурата няма противопоказания, тя продължава около 10 минути.

„Това не е обучение, а обмяна на опит и начало на едно добро сътрудничество. Имам преки наблюдения върху вашата клиника, много уважавам проф. Василев, че дава път на младите и иска те да бъдат обучавани по най-добрия начин. Много държахме на екипа, който ще започне да работи с този продукт в България, проучихме внимателно и без колебание се спряхме на вашата болница“, каза проф. Турхан Явуз. 

Методиката „Веноблок“ е подходяща за всички пациенти с варикозна болест, доказана с ехографско изследване. Пациентите могат да имат симптоми на парене, тежест в краката, умора, изтръпване. Лепилото се прилага при вени с диаметър около и над 5 милиметра. Предстои методът да бъде въведен рутинно в Клиниката по съдова хирургия на УМБАЛ Бургас. Засега той не се реимбурсира от Здравната каса.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments