Туроператори са получили близо 3,5 милиона лева от държавната хазна

0
106
Марияна Николова
Марияна Николова. Снимка: Министерство на туризма

20 туроператора са получили близо 3,5 милиона лева за чартърни полети. Средствата са от държавния бюджет. Общо 34 са били компаниите, които са подали заявления, като мярката продължава да действа. По нея са били отпуснати общо 55 милиона лева и се обхващат полетите, извършени в периода 14 май – 31 декември 2020 година, съобщи във Варна министърът на туризма Марияна Николова. 

Тя информира още, че от 1 януари тази година започва реализацията на втора фаза на тази мярка. Помощта от 35 евро е за турист, пристигнал в България в периода 01.01.2021–31.05.2021 г., и е в брутно изражение, т. e. преди приспадането на данъци или други такси. Тя ще бъде реализирана с вече одобрените, но неусвоени средства, уточни министърът.

Вицепремиерът съобщи още, че през декември беше прието изменение в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, с което се регламентира въвеждането на нова мярка за държавна помощ и нейното прилагане. По думите ѝ субсидията e предвидена за туроператорите и туристическите агенти под формата на безвъзмездни средства в размер на 4 на сто от техния оборот без ДДС през 2019 г. Финансирането ще може да се използва приоритетно за компенсиране на загуби, произтичащи от отказали се от ваучери клиенти, както и суми, удържани от доставчиците на услуги.

По тази схема са предвидени общо 51 милиона лева. С тях трябва да бъдат подпомогнати 1600 компании. 

Проучване в края на 2020 година обаче показа, че близо 70% от фирмите в България не одобряват мерките на правителството. Те ги определят като ненавременни и закъснели. Освен това се оказа, че една съществена част от средствата, които са широко прокламирани, все още не са изплатени на бизнеса. 

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments