Туроператори излязоха на протест – настояват служебният министър на туризма да си подаде оставката

0
40
Протест
Снимка: Dani Davidkova, Facebook

Туроператори и представители на бранша излязоха на протест с искане за оставката на служебния ресорен министър Стела Балтова. Те са недоволни от това, че заложените 16 млн. лв. за покриване на загубите от COVID пандемията все още не са разплатени към фирмите. Туроператорите се събраха в триъгълника на властта, където издигнаха лозунги:

„Искаме бъдеще за туризма!“
„Туроператорите заедно за своите клиенти!“

От бранша настояват за среща с държавния глава Румен Радев или със служебния премиер Стефан Янев. Те са избрали точно това място, мотивирайки се с твърдението, че служебното правителство е обещало да работи законосъобразно и прозрачно, но са разочаровани от действията му, предава „БНТ“.

Работна среща
Снимка: Министерство на туризма

Поредното им недоволство идва и от срещата им тази сутрин с министър Балтова, която пак не се е съгласила да преразгледа приетото постановление от Министерския съвет и съответно желанието им не е удовлетворено.

Първоначално се предвиждаше въпросните милиони първоначална безвъзмездна помощ да бъдат разпределени само по член 26 от Закона за извънредното положение. Единственото условие е било да дължат пари на клиентите си за 2020 година. След приемане на постановлението обаче има още няколко условия, които по думите на туроператорите са неизпълними. А именно – дължимите на туроператорите пари да са обвързани с тези на доставчиците – превозвачи, хотели и застраховки. Друго условие е на 5-и април да са осчетоводени парите за компенсациите и следващото условие – на 5-и април фирмите да не са били ликвидни. От бранша изтъкват, че при тези условия, никой от тях няма да вземе парите.

Същевременно от Министерството на туризма излязоха с официално писмо, в което се посочва, че те не са отказвали разговори с обединението „Бъдеще за туризма“. Имало е срещи и разговори по темата, така че оставало необяснимо твърдението на протестиращите за липсата на диалог и чуваемост.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments