Турнирът по борба „Дан Колов“ ще събере рекорден брой участници

0
92
Подготовка за турнир по борба. Снимка: БФБ
Подготовка за турнир по борба. Снимка: БФБ

Турнирът „Дан Колов – Никола Петров“ подгони нов рекорд. За надпреварата в Русе, която е от 28 февруари до 3 март, са заявени 530 състезатели от 42 държави.

Американците пристигат начело с олимпийските си шампиони в свободния стил Джордан Бъроуз и Кайл Снайдер. Руснаците няма да бъдат с първия си състав в този стил и завръщането на звездата Абдулрашид Садулаев се отлага. При жените няма да имат представителки, но идват с най-доброто си в класическия стил. Сред тях са и олимпийските шампиони Роман Власов и Давид Чакветадзе, както и световният шампион Муса Евлоев, който надви нашия Кирил Милов за титлата на мондиала в Будапеща през 2018-а.

Италианците водят звездата си Франк Чамизо, двукратен световен шампион при свободняците, а грузинците пристигат с Гено Петришавили, двукратен номер 1 в света. Турците също ще бъдат с най-изявените си състезатели, водени от олимпийския и световен шампион Таха Акгюл. У нас идват още отборите на Япония, Република Корея, Китай Иран, Казахстан, Финландия, Швеция, Украйна, Египет, Индия, Узбекистан и други.

Надпреварата в свободния стил – мъже и жени ще бъде рейтингова и ще носи точки за световната ранглиста. Състезателите, които са с по-предно класиране ще имат по-благоприятен жребий за световното и европейско първенство. Тази година мондиалът в Астана (Казахстан) през септември ще бъде и първата квалификация за олимпийските игри.

Схватките в „Арена Монбат“ ще бъдат на 4 тепиха. Повечето състезатели ще пристигат на летището в Букурещ и оттам ще бъдат транспортирани до Русе. Първи у нас на лагер пристигат китайците – на 22 февруари, а представителите на САЩ на 25 февруари.

Мъжете ни в свободния стил са на лагер в Самоков, класиците са в Тетевен, а жените тренират в Благоевград. Повече подробности за турнира ще бъдат обявени на пресконференцията на 20 февруари от 11 часа в пресклуб „България“ на стадион „Васил Левски“.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments