Туристи се изгубиха в Пирин – спасители ги търсят повече от 16 часа

0
458
Планинска Спасителна Служба
Снимка: Планинска Спасителна Служба, Facebook, Архив

Група туристи са се изгубили край заслон „Спано поле“ в Пирин. Спасители от планинската служба – Сандански са започнали да ги издирват, съобщиха „Фокус“ и „24 часа“. През изминалото денонощие е имало три спасителни операции, като едната група още се търси.

По първоначална информация спасителите, които са на крак повече от 16 часа, търсят двама изгубени пенсионери. Мъжете били на преход с група от хижа „Синанница“ към хижа „Беговица“. Те обаче се отклонили и попаднали край заслон „Спано поле“. Снощи е бил подаден сигнал до ПСС – Сандански. Операцията стартирала веднага.

Първоначално с двамата имало връзка по телефона, но те не можели да кажат точното си местонахождение. Имало предположения, че може да са в циркуса на р. Башлийца. Днес стана ясно, че деветима спасители са проверили района, но не са ги намерили. Те са изпратили искане да получат координатите на телефоните им, така че да ги локализират.

Вчера спасителите са помогнали и на двама, които са се загубили без вода, храна и осветление край заслон „Синята стрела“. Те са били отведени до безопасно място.

Имало е и трети случай – на туристка с пострадал крак на Боянския водопад. Оказана й е медицинска помощ.

Емил Нешев, който е директор на спасителната служба коментира, че през последните три дни това е пореден случай на изгубени пенсионери в планината. В понеделник мъж на 75 години се загубил при преход между хижа „Вихрен“ и Бъндеришката порта. Спасителите го издирвали цяла вечер, а той сам се появил край Муратово езеро.

Дни по-рано, младеж съобщил, че 74-годишният му чичо злоупотребил с алкохол, не можел да се придвижва и се намира близо до Лакатник. Спасители го търсили в продължения на две денонощия, докато мъжът сам се появил в планинско село. Той нямал спомен къде е бил и какво е правил.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments