Турция налага ограничения върху износа на Израел до прекратяването на огъня в Газа

0
33
Корабен товар
Корабен товар. Снимка: Пиксабей

Днес Турция обяви, че ограничава износа на широка гама продукти за Израел, докато не бъде обявено прекратяване на огъня в Газа, в първата значителна мярка на Анкара срещу Израел след шест месеца война, съобщава „Агенция Ройтерс“.

Израел заяви, че ще отговори на мерките, които включват ограничаване на износа на стомана, торове и реактивно гориво, със свои собствени ограничения върху продукти от Турция.

Турция осъди Израел за кампанията на страната срещу Газа, която започна след нападението на палестинската въоръжена групировка „Хамас“ на 7 октомври. Анкара призова за незабавно прекратяване на огъня, подкрепи вече предприети стъпки за съдене на Израел за геноцид и изпрати хиляди тонове помощ за жителите на Газа.

Въпреки това Анкара също така поддържаше търговски връзки с Израел въпреки силната си реторика, което предизвика вътрешна реакция. Търговските ограничения, които влизат в сила във вторник, следват отхвърлянето на Израел на искането на Турция да участва в операция за хуманитарна помощ в Газа. Министерството на търговията на страната отбелязва, че мерките ще се прилагат за износа на продукти от 54 различни категории, включително желязо, мрамор, стомана, цимент, алуминий, тухли, торове, строително оборудване и продукти, авиационно гориво и др. В съобщението се казва:

„Това решение ще остане в сила, докато Израел, съгласно задълженията си, произтичащи от международното право, спешно обяви прекратяване на огъня в Газа и позволи безпрепятствения поток от достатъчно хуманитарна помощ в Ивицата Газа.“

В отговор на мерките израелският външен министър Израел Кац беше категоричен, че Турция „едностранно е нарушила“ търговските споразумения с Израел. Той изрази мнение, че турският президент Тайип Ердоган отново жертва икономическите интереси на народа на Турция, за да подкрепи „Хамас“, и увери, че Израел ще отговори със същото.

Малко след началото на войната между Израел и „Хамас“, Турция и Израел оттеглиха посланиците си, като същевременно редовно си разменяха реплики. Ходът от вторник е първата значителна мярка, предприета от Анкара срещу Израел от началото на конфликта.

Вътрешна реакция

През последните седмици Ердоган беше изправен пред нарастваща критика относно продължаващите търговски връзки на неговото правителство с Израел, което предизвика някои антиправителствени протести и подкопа обществената подкрепа.

В събота полицията в Истанбул задържа десетки протестиращи, настояващи за прекратяване на търговията с Израел. Позицията на Ердоган спрямо Израел и конфликта в Газа беше ключов фактор за някои от загубите на неговата партия на местните избори на 31 март, като ислямистката Партия на новото благоденствие (Yeniden Refah) спечели подкрепа на фона на по-твърдата си позиция по отношение на Газа.  Според данните, публикувани от Асамблеята на турските износители (TIM), докато търговията с Израел е спаднала от 7 октомври насам, износът за Израел се е увеличавал всеки месец през 2024 г. досега. Общият износ през първото тримесечие на годината обаче възлиза на 1,1 милиарда долара, което е спад от 21,6% на годишна база, показват данни на TIM.

Турция вече е спряла да изпраща на Израел всякакви стоки, които биха могли да бъдат използвани за военни цели, каза Министерството на търговията. Основната опозиционна Републиканска народна партия в Турция и други опозиционни партии подкрепиха решението за ограничаване на износа за Израел, но подчертаха, че мерките не стигат достатъчно далеч. Републиканската народна партия призова за пълно спиране на търговията с Израел, докато други партии насочиха правителството да блокира своето въздушно пространство и пристанища за самолети и плавателни съдове, които се отправят към Израел.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments