Цветанов видя руска намеса на изборите в България

0
108
Цветан Цветанов с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Снимка: ГЕРБ пресцентър
Цветан Цветанов с държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Снимка: ГЕРБ пресцентър

Русия ще се опита да се намеси в предстоящите тази година избори в България, обяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за Би Ти Ви.

Убеден съм, защото виждам какво се случва в държави на Европейския съюз, знам, че в някои от министерствата се създадоха специални звена, които да работят срещу тази пропагандна дейност„, коментира Цветанов.

Хибридните атаки са факт от 2015-2016 г. и когато един добре запознат човек се запознае с наратива на антиатаките и антиполитиките, които искат да се реализират в ЕС, ще види, че имаме антиевропейски съюз, анти-НАТО, анти-САЩ, антигражданско общество, и наративът показва, че има определен интензитет в определени периоди и той съвпада предимно с предизборни периоди.“

В предстоящите европейски избори ще има руска атака, за да може националпопулистите да намерят място в Европейския парламент и да се разклати ЕС, смята той.

Цветанов съобщи, че парламентарната комисия за контрол над службите за сигурност ще изслуша компетентните органи във връзка с отравянето на бизнесмена Емилиян Гебрев и информациите за съпричастност на извършителя към случая „Скрипал“. През изминалата седмица се появи информация, че агент на Главното разузнавателно управление на руската армия (ГРУ), известен с псевдонима Сергей Федотов , е свързан с покушение през април 2015 г. срещу Емилиян Гебрев, собственикът на компанията „Емко“, контролираща русенското предприятие „Дунарит“.

„Сергей Вячеславович Федотов“, както сега излиза агентурното му име, е третият предполагаем участник в опита за убийство от 4 март 2018 г. в Солсбъри на бившия руски агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия.

Според публикации в The Insider и Bellingcat „Федотов“ е посещавал България точно в дните, когато е отровен Емелиян Гебрев. На 24 април 2015 г. той пристига в Бургас с полет от Москва и има билет за обратен полет на 30 април от София. Но на 28 април той се оказва в Истанбул, където в последния момент си купува билет за руската столица. Това е същият ден, в който с тежко отравяне са настанени в болница Гебрев, синът му Христо и производственият директор в „Дунарит“ Валентин Тахчиев.

Трябва да разберем първо дали има съвпадение на датите и периодите, в които е посещавал страната ни и Великобритания. За Великобритания вече е установено, че е имало присъствие на този служител на службите на Русия. Ако има подобно присъствие в същия период в България, когато съвпада с казуса „Гебрев”, тогава ще има много интересни въпроси, които ще бъдат зададени на компетентните органи и на тези, които трябва да отговорят“, каза Цветанов.

На въпрос възможно ли е да се стигне до изгонване на руски дипломати зам.-председателят на ГЕРБ обяви, че има лична позиция, но ще се въздържи да я сподели.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments