Цветанов: Промяната на преференциите бе нужна за спасяването на мандата

0
104
Пресконференция ГЕРБ. Снимка: пресцентър ГЕРБ
Снимка: пресцентър ГЕРБ

Вдигането на прага на преференциите беше неизбежен компромис за спасяването на работата на 44-тото Народно събрание, заяви лидерът на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов в интервю за Нова телевизия.

Държим да остане преференцията, но трябва да бъде постигнат консенсус в политическия живот. Това беше желанието и на НФСБ, които също искат преференциите да не участват в решаването и пренареждането на листите”, каза Цветанов пред Нова телевизия.

Ако не се правят подобни компромиси, „БСП, ДПС и други“ биха могли да обединят усилия за прекратяване на мандата на парламента. „Това бяха текстове, за които трябваше да се намери консенсус, за да продължи работата на 44-тото народно събрание и разбира се стабилността, която гарантираме с успехите, които има правителството“, заяви Цветанов.

В четвъртък по предложение на ДПС и с гласовете на ГЕРБ и НФСБ беше прието драстично вдигане на прага на преференциалния вот, което на пратика го обезсмисля. В петък премиерът и председател на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че промените в Изборния кодекс са дело изцяло на неговите депутати и той няма нищо общо. ГЕРБ бяха упрекнати, че за пореден път изпълняват желанията на ДПС, което винаги е било против преференциалния вот.

Взехме решение в политическата група. Имахме много тежък ден. Наложиха се последващи консултации с „Обединени патриоти“ и впоследствие с ДПС.“ В отговор на директен въпрос дали това означава, че стабилността на управлението е било заложено на карта заради промените в Изборния кодекс, Цветанов отговори: “Имаше четири теми, които бяха много важни за ДПС. По някои от тях те са дори и вносители – за майчиния език, за уседналостта, за преференция и всичко, свързано с това, което приехме… В живота е така. Понякога трябва да направиш крачка назад, за да направиш после две напред„.

Да, има теми, по които намираме политически консенсус с ДПС и пресечни точки. ДПС поставиха четири теми (за промени в Изборния кодекс – бел.ред.), в някои от тях се препокриха и с част от “Обединени патриоти“. Не сме ограничили възможността на българските граждани да упражнят конституционното си право да гласуват”, обясни Цветанов.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments