ЦИК с изтекъл мандат ще проведе евроизборите

0
215
Лого, Европейски парламент
Лого, Европейски парламент

Изборите през май месец за членове на Европейския парламент ще бъдат проведени от Централна избирателна комисия, чийто мандат ще изтече през март. Такова решение взеха депутатите от мнозинството на среднощното гласуване на поправките в Избирателния кодекс.

Мандатът на сегашната ЦИК изтича през март. По закон членовете на комисията трябва бъдат подменени най-рано три месеца преди и най-късно.

От БСП настояваха в двудневен срок Комисията по правни въпроси на Народното събрание да одобри и са внесе за разглеждане проект на процедурни правила за предложение за състав, изслушване на кандидати и избор на председател, заместник-председатели и секретар на ЦИК. Според Изборния кодекс изборът на Комисия трябва да приключи най-късно на 21 февруари 2019 г. Въпреки това от ГЕРБ бяха твърдо против такива смени само два месеца преди вота. Те подкрепяха тезата си с това, че според закона „членовете на комисията изпълняват правомощията си и след изтичането на техния мандат до встъпване в длъжност на новите членове“.

Според приетите промени някои от решенията на ЦИК няма да могат да се обжалват пред Върховния административен съд (ВАС). Досега всичките 48 вида решения можеха да бъдат обжалвани. Сега жалбите и сигналите за нарушения на районните избирателни комисии вече няма да могат да се гледат там, а в местните съдилища, където възможностите за натиск върху съдиите са по-големи.

Ако ВАС върне решение на ЦИК за ново обсъждане, то ще може да бъде прегласувано с обикновено мнозинство, а не с квалифицирано от 2/3 от гласовете, както беше досега. Същото важи и за останалите по-малки изборни комисии – и там решенията вече ще се вземат с обикновено мнозинство. Тъй като при назначаването на изборните комисии се запазва съотношението между парламентарно представените партии и коалиции, всичко вече ще се решава от управляващата коалиция.

По предложение на БСП отпадна вторият протокол от секционните избирателни комисии. Досега единият протокол отиваше в ЦИК, другият оставаше в секционната комисия. Често имаше разминаване между двата документа, на базата на което се стигаше до оспорване на резултатите. Сега обаче няма дори теоретична възможност да се провери дали протоколът, изпратен в ЦИК, не е сгрешен.

Не бе прието предложението на БСП членовете на секционните избирателни комисии да имат поне средно образование. Така те дори може да не могат да прочетат какво подписват.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments