ЦИК: Практично е парламентарният вот да бъде на 14 ноември

0
19
Гласуване
Снимка от Pixabay

Практично и по-спокойно ще бъде, ако парламентарният вот се проведе на 14 ноември, заяви зам.-председателят и говорител на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя посочи, че по този начин ЦИК ще има повече време да инсталира софтуера за гласуване на 2 вида избори на всички машини. По думите й избирателят трябва да има възможност да превключи екрана и да направи избор на кой от двата вида вот да гласува или за двата последователно. Матева коментира пред „NOVA“:

Все още не е взето решение дали гласуването ще се осъществява с една или две карти. Налага се мнението, че е по-добре машината да се активира с една карта. Имаме намерението, ако изборите са 2 в 1, да бъдат закупени още устройства. Да поставим, може би, в секции, в които са гласували над 300 избиратели и второ устройство.

Говорителят на ЦИК уточни, че когато се гласува на една машина за два вида избори, процесът ще бъде по-бавен. Тя обясни, че е нужно известно време, в което да се превключи от единия избор на другия и допълни:

Оттам да се направи самият избор, да се кликне и да се разпечатат разписките. Няма как за същото време, за което гласуваме за един вид избор, да се гласува за два.”

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments