ЦИК: На изборите 2 в 1 ще се гласува с една карта

0
59
Избори
Избори. Снимка: МВнР, Facebook

Централната избирателна комисия /ЦИК/ е готова да проведе избори 2 в 1, заяви председателят й Камелия Нейкова на заседание на Комисията по дигитализация, електронно управление и информационни технологии. Тя посочи, че от края на седмицата ЦИК ще обяви 2 процедури за доставката на допълнителен брой машини – за логистично осигуряване и за техническото им обслужване. Нейкова коментира пред „Труд“:

От пролетта машините се съхраняват в склад, посочен от Министерски съвет и под охраната на МВР.

По думите на председателя на ЦИК трябва да има удостоверяване на съответствие на машините не по-късно от 20 дни от получаването на устройствата. Според нея ще се спази този срок, но зависи и от избора на изпълнител. Нейкова допълни, че от ДАЕУ са посочили, че такова удостоверяване може да осъществи за 2 седмици. Тя отбеляза:

Ще има изцяло модифициран софтуер, защото предстоят едновременни избори за народни представители и за президент. Те ще се правят с една карта за гласуване, като на монитора на машината ще се виждат и двете бюлетини и избирателя ще може да избира дали да гласува за президент и за народни представители или да направи само един избор. В следващите дни ЦИК ще разполага с изходния код и софтуера на машините.“

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments