Цифровата революция изменя правилата на играта в строителството

0
81
Строителство
Снимка: Pixabay

Цифровата революция, на която сме свидетели през последните месеци, значително промени икономиката на всяка държава и начина ни на мислене. Тя влияе и върху социалния диалог в строителството, изменяйки правилата на играта“, заяви вицепрезидентът на Европейската федерация на строителната индустрия /FIEC/ и председател на ОП на КСБ – София инж. Любомир Качамаков.

Камарата на строителите в България /КСБ/ и Федерация „Строителство, индустрия и водоснабдяване“ – „Подкрепа“ /ФСИВ – „Подкрепа“/ проведоха третия виртуален семинар за развиване на капацитет за социален диалог на тема „Дигитализация и цифрови умения в рамките на социалния диалог“, съобщиха от сектор „Строителство“. Събитието се реализира в рамките на проекта SuSodCo и обедини представители на работодатели и синдикати от България, Гърция, Кипър, Словения, Хърватия и Унгария.

Инж. Качамаков посочи, че социалните медии свързват много по-бързо работодателите и служителите, което дава възможност за нови практики на договаряне. По думите му иновациите, прилагани в резултат на дигитализацията на сектор „Строителство“, помагат да се оптимизират цените на строителството, както и да се сведат до минимум тежките инциденти на обектите. Вицепрезидентът коментира:

Отрасълът внедрява цифрови технологии с ускорени темпове, а сградите и инфраструктурата се превръщат в своеобразни източници на данни по време на експлоатацията им. Свидетели сме на нова ера в бранша, предоставяща много различни възможности както за работодателите, така и за работниците.“

Председателят на ФСИВ – „Подкрепа“ и вицепрезидентът на КТ „Подкрепа“ инж. Иоанис Партениотис е категоричен, че дългогодишното сътрудничеството между ФСИВ – „Подкрепа“ и КСБ е еталон за диалог сред всички социални партньори в България. Той отбеляза:

Четвъртата индустриална революция, на която сме свидетели днес, а именно дигитализацията, неминуемо има и пряко отношение към строителството като отрасъл. Този директен ефект се дължи на промените в производството на материали и в самия процес на строителство.“

Инж. Партениотис обърна внимание на професионалното обучение на кадри в бранша – използването на нови методи, за да са актуални в променящата се среда. Председателят изрази увереност в полезността на презентациите, които са били подготвени за семинара, които според него биха допринесли за разширяването на мирогледа на социалните партньори и формирането на бъдещите политики в сектор „Строителство“.

Семинарът представи ефекта на цифровизацията върху ключови аспекти на социалния диалог и въздействието на дигитализацията върху комуникацията.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments