Цените при колбасите се покачват

0
99
Илюстративна снимка: Пиксабей
Илюстративна снимка: Пиксабей

Цените на родните колбаси се покачват. От януари до този момент са скочили с 10-15% по данни на производителите. Прогнозите са, че ще продължат да вървят нагоре до края на годината. Причината се крие в поскъпването с 35% на суровото вносно месо, което се използва в производството, предаде „Дарик“.

Борислав е един от търговците, които са прекратили договорите си с един от най-големите производители на свинско в Русе – градът, в който са открити и най-много случаи на африканска чума. Транспортните разходи от по-далечните свинекомплекси обаче се отразяват на цените, на които купуват крайните потребители.

По думи на Борислав има тенденция за по-голяма консумация на пилешко месо и риба, а крайният клиент е най-ощетен финансово.

Заради заразата в Китай са убити милиони животни. Големият недостиг на свинско там покачва цените и на световните борси. В Испания завишаването е с 28%, в Холандия с 27%, а в Германия – с 25%. През септември ще стане ясно дали да очакваме двоен скок в цените.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments