Цените на петрола се сриват заради икономическо напрежение

0
35
Петрол
Петрол. Снимка: Pixabay

Цените на петрола пак са изправени пред изпитание. Фючърсите за суровия петрол отново се понижават, потъвайки с близо 3%. След като стойността му достигна до 140 долара за барел в началото на март и надхвърли 120 долара само преди две седмици, фючърсите на индекса Brent се сринаха осезаемо и сега се оценяват на малко над 100 долара. Американският петрол не е надхвърлял 100 долара за барел вече почти седмица. Какво се случва? Световната икономика се опитва да навакса високите цени, а инвеститорите са дълбоко загрижени от икономическите сътресения на пазара.

В Шанхай и други китайски градове все още са в сила локдауни, тъй като случаите на COVID-19 там се увеличават. Това означава, че милиони хора не могат шофират и да летят свободно във втората по консумация на петрол страна в света. Потребителските цени в Китай се повишиха с 1,5% през март, като причина за това бяха цените на горивата и храните.

Междувременно рискът от рецесия нараства и в други големи икономики. Тази на Обединеното кралство е в неутрална позиция, като през февруари тя е нараснала само с 0,1%, тъй като строителството и производството са претърпели негативни промени, според данни, публикувани от Службата за национална статистика. Това не оправда очакванията на икономистите и доведе тревожен резултат. Очакваше се връщането към нормалния ритъм на живот след утихване на пандемията да даде тласък на икономиката на Обединеното кралство. Сега войната в Украйна и спираловидната криза на разходите за живот заплашват да тласнат нацията в грешна посока. Застоялият икономически растеж и нарастващата инфлация могат да бъдат токсична комбинация, която уврежда способността на централните банки да контролират цените. Ако повишат лихвите твърде осезаемо или твърде бързо, политиците рискуват да потопят икономиката в рецесия.

Лошите икономически настроения несъмнено се отразяват на петролната индустрия, но това не е единствената причина за спада на цените. Западните държави се ангажираха да пуснат на пазара безпрецедентни 240 милиона барела петрол, предвидени за извънредни ситуации през следващите месеци.

Администрацията на Байдън планира да освобождава един милион барела дневно от стратегическия петролен резерв на САЩ през следващите шест месеца. Други страни ще предоставят още 60 милиона барела от своите запаси, като всички тези решения са координирани от базираната в Париж Международна агенция по енергетика (МАЕ). МАЕ заяви, че Русия вероятно ще бъде принудена да намали производството си с 3 млн. барела дневно, считано от този месец, тъй като се опитва да намери купувачи за своите енергийни продукти след инвазията в Украйна.

Въпреки сътресенията пазарът все още е добре балансиран, а страните от ОПЕК+ засега отказват да добиват и търгуват с по-голямо количество петрол. Американските петролни компании, които все още се възстановяват от финансовите загуби, нанесени от срива на цените в началото на пандемията, също не са склонни да отворят отново кранчетата си.

Обединена банка на Швейцария прогнозира, че до юни цената на суровия петрол ще се върне до 115 долара за барел. С други думи – високите цени на петрола ще останат, освен ако икономиката не се срине до дъно.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments