Цената на олиото е поскъпнала със 70%

0
161
Олио
Олио. Снимка: Pixabay

Цената на олиото продължава да се увеличава, като за последните 6 месеца тя се е вдигнала с над 70%. COVID-19 и климатичните особености за отглеждането на слънчоглед са едни от основните причини за поскъпването, считат борсовите експерти.

През последните седмици в хранителните магазини олиото се причислява към скъпите стоки, а цената му се променя много бързо. Магазинерката Маргарита Лапкова коментира, че цената засега е 3,50 лева, а предната седмица е била 2,90 лева, а по-предната – 2,40. За Иванка Чушкова този продукт е много скъп. Тя сподели пред „БНТ“:

В по-големите супермаркети е 3,70 лева. Вземала съм си един велосипед и обикалям магазините. Гледаме къде е по-евтино, за да мога да си взема“.

Производителите на растителната мазнина отделно пък търсят да закупят на по-изгодна цена суровината. На борсата слънчогледът в момента е двойно по-скъп в сравнение с есента на изминалата година. Доцент Александър Дафчев от Националната стокова борса уточни, че след като са събрали реколтата си, ценовите котировки са били между 550-600 лева за тон без ДДС. Той посочи, че сега цената е около 1000 лева. Зърнопроизводители от тракийската равнина се оплакват, че складовите им са празни. Селскостопанският производител Ангел Вукодинов обясни:

„Повечето производители още в периода преди Нова година си продадохме слънчогледа“.

Заради високата цена на слънчогледа производителите на олио прогнозират, че ще има ограничаване на производството. Според тях това ще доведе до още по-висока цена на олиото в магазините. Те смятат, че цената на растителната мазнина може да се регулира, ако се спре износа на нерафинирано олио и слънчоглед. Държавният резерв, ако се включи, допълнително ще успокои пазара. Борсовите анализатори обаче отчитат друга тенденция. Доцент Александър Дафчев коментира:

„В момента сме стигнали във високи ценови равнища. Причината е доближаването до жътва и после нещата ще се успокояват“.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments