Цеков и Дзара обсъдиха сътрудничество с цел повишаване на качеството на строителството

0
43
Н. Пр. Джузепина Дзара и Андрей Цеков
Н. Пр. Джузепина Дзара и Андрей Цеков. Снимка: МРРБ

Възможности за сътрудничество с цел повишаване на качеството при изпълнение на строителството на важни за страната ни инфраструктурни обекти обсъдиха на среща днес министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков и посланикът на Италия в България Н. Пр. Джузепина Дзара, съобщиха от МРРБ. В нея участваха зам.-министрите на регионалното развитие Ангелина Бонева и Ивайло Стайков, както и началникът на кабинета на министъра Николай Сайков. Посланик Дзара бе придружена от Роберто Санторели, председател на Конфиндустрия България.

Н. Пр. Джузепина Дзара и Андрей Цеков
Н. Пр. Джузепина Дзара и Андрей Цеков. Снимка: МРРБ

„Целта ни е повишаване на конкуренцията и качеството. Моето желание е да почерпим от големия опит на Италия в строителството на пътища, както по отношение на формулирането на технически спецификации и изисквания за качество, така и по отношение на инженерната мисъл“, отбеляза министър Цеков. Той допълни, че за новото ръководство на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъде полезно да посети аналогичната институция в Италия и на място да се запознае с добри практики, които да се приложат у нас за повишаване качеството на строителството.

„Фокусът на правителството е насочен към планирането и проектирането на обектите, които предстои да бъдат изграждани“, каза още министър Цеков. И напомни, че през последните години чуждестранни компании са отсъствали от търговете за големите пътни инфраструктурни проекти у нас.

„От наша страна има висок интерес за сътрудничество. Ще работя за възстановяването на присъствието на италиански компании в процедурите за строителство на пътища в България. През последните години интересът на наши фирми от този сектор намаля заради инхаус процедурите“, заяви Н. Пр. Дзара.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството допълни, че предстои рестартиране на строителството на автомагистрала „Хемус“. В отговор на въпрос за доизграждането на трасето на Транспортен коридор №8 Андрей Цеков информира, че активно ще се работи за възраждане на идеята за магистрала „Рила“, която ще служи като далечен югозападен обход на София. Очаква се и напредък по подготвителните процедури за магистрала „Черно море“, за да може през следващата година да се пристъпи към възлагане на проектирането и строителството ѝ.

„Имаме нужда от всяка помощ за стратегически подход към регионалната политика и инфраструктурата, така че процесите да са необратими“, отбеляза регионалният министър. Н. Пр. Дзара отбеляза, че подобрената свързаност между регионите означава по-добри възможности за тяхното развитие.

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments