Цацаров възложи на Гешев да провери защо спря „Хоризонт“

0
56
Иван Гешев. Снимка: МВР
Иван Гешев. Снимка: МВР

Главният прокурор Сотир Цацаров е наредил незабавна проверка за причините за спирането на излъчването на програма „Хоризонт“ на Българското национално радио (БНР) в петък сутринта, съобщиха от пресцентърът на прокуратурата.

Проверката е възложена на Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС), Съвета за електронни медии (СЕМ) и Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) и ще се извършва под прякото ръководство на зам.-главния прокурор Иван Гешев.

Проверката е била назначена, след като в четвъртък след 21 ч. от БНР оповестиха, че „Хоризонт“ няма да се излъчва за пет часа в петък сутринта. Цацаров е получил и справка от ДАНС, според която чрез спирането на програмата е била създадена „опасност за застрашаването на националната сигурност, тъй като БНР има статут на стратегически обект“.

Спирането беше обяснено с профилактика и обхвана периода от 6 до 11 часа.

В четвъртък се появиха информации, че всъщност спирането на излъчването е предизвикано от липсата на желаещ да води сутрешния блок „Преди всички“, след като журналистът Силвия Великова беше свалена от ефир. В петък и.д. директорът на „Хоризонт“ Николай Кръстев подаде оставка заради случая.

Според самата Силвия Великова първо в неформални разговори й било намекнато да спре да води, докато Иван Гешев бъде избран за главен прокурор, заради критичното си отношение към него. След това се стигнало до свалянето от ефир.

„Имах разговори с досегашния директор на радиото и с новия, в които ми беше казано, че натискът за свалянето ми от ефир е толкова силен, че заплашва едва ли не радиото, защото, ако не бъда свалена, ще бъде съсипано радиото“, каза Великова в интервю в четвъртък за „Дарик радио“.

Проверката трябва да приключи в тридневен срок,

Оставете коментар

avatar
2000
 
smilegrinwinkmrgreenneutraltwistedarrowshockunamusedcooleviloopsrazzrollcryeeklolmadsadexclamationquestionideahmmbegwhewchucklesillyenvyshutmouth
Фото и Видео файлове
 
 
 
Аудио и Видео файлове
 
 
 
Друг вид файлове
 
 
 
  Абониране  
Известие от