“Трябва ли хората да бъдат оставени да умрат?” Молбите за ваксини изпълват срещата на върха на ООН

0
124
Ваксинация
Снимка: Wikimedia commons

Ако ООН беше организация, създадена от пепелта на Втората световна война, какво ще се роди от глобалната криза заради COVID-19, пита “APNews”. Много световни лидери на виртуалната среща на върха на ООН тази седмица се надяват, че това ще бъде ваксина, достъпна за всички страни, богати и бедни. Но тъй като САЩ, Китай и Русия се отказват от съвместни усилия за разработване и разпространение на ваксина, а някои богати държави сключват сделки с фармацевтични компании, за да осигурят милиони потенциални дози, молбите на ООН са много, но вероятно напразни.

Президентът на Хондуран Хуан Орландо Ернандес, оцелял от COVID-19, каза за несигурния път напред:

“Трябва ли хората да бъдат оставени да умрат?”

Повече от 150 държави се присъединиха към COVAX, в който по-богатите страни се съгласяват да купуват потенциални ваксини и да подпомагат финансирането на достъпа за по-бедните. Отсъствието на Вашингтон, Пекин и Москва обаче означава, че реакцията на здравната криза, за разлика от никоя друга в 75-те години на Обединеното кралство, не е наистина глобална. Вместо това трите сили дадоха неясни обещания да споделят всяка ваксина, която разработят, вероятно след като първо успеят да помогнат на собствените си граждани.

“Събирането на ООН тази седмица може да послужи като сигнал за събуждане”, каза Гейл Смит, президент на кампанията ONE, с нестопанска цел, която се бори с предотвратима болест, която разработва показатели, за да измери как най-мощните държави в света допринасят за справедливостта на ваксините. Тя беше категорична:

“Не е достатъчно само някои държави от Г-20 да осъзнаят, че справедливата ваксина е ключът към прекратяването на този вирус и отварянето на глобалната икономика”.

След като остават седмици преди крайния срок за страните да се присъединят към COVAX, който се ръководи от Световната здравна организация на Обединеното кралство, много държавни глави използват срещата на Обединеното кралство като висок шанс да водят, да убеждават и дори да се срамуват. Президентът на Гана Нана Акуфо-Аддо посочи илюзорния характер на границите и богатството:

“Вирусът ни научи, че всички сме изложени на риск и няма специална защита за богатите или за определена класа.”

Президентът на тихоокеанската островна държава Палау от Тихоокеанския регион, Томи Ременгесау-младши, предупреди срещу егоизма:

“Натрупването на ваксини ще навреди на всички ни.”

А президентът на Руанда Пол Кагаме апелира към всеобщото желание за връщане към нормалното:

“Осигуряването на равен достъп до ваксини, терапевтика и диагностика ще ускори края на пандемията за всички.”

Само два дни след почти 200 изказвания на световни лидери вече беше ясно, че спешната нужда от ваксина ще бъде спомената от почти всички. Предвид умопомрачителните предизвикателства, които предстоят, това не е изненада. Този месец Джон Нкенгасонг, ръководител на Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията сподели:

“Никога не сме се справяли със ситуация, при която 7,8 милиарда души по света се нуждаят от ваксина почти по едно и също време”.

Това доведе до трудни въпроси: Кой ще получи дози ваксина първи? Кой прави частни сделки, за да ги получи? Речите от тази седмица ясно показват, че подобни въпроси имат екзистенциално значение. Търсенето на ваксина не трябва да бъде “чисто търговски акт”, каза Ирак. Нито “въпрос на конкуренция”, категорична беше Турция. Според Казахстан:

“Трябва да извадим политиката от ваксината”.

И Словакия: 

“Нуждаем се от истинска глобализация на състраданието”.

Доминиканската република използва all-cap в изявление: “Изискваме тази ваксина да бъде достъпна за всички хора на планетата.” По-нежно, Мозамбик предупреди, че “национализмът и изолационизмът в лицето на пандемия, що се отнася до нас, са рецепта за провал”.

Без значение каква е тяхната репутация у дома или на световната сцена, лидерите откриват частица от допирни точки, тъй като светът се доближава до изумителните 1 милион потвърдени смъртни случая от пандемиятаПрезидентът на Филипините Родриго Дутерте заяви:

“Ваксината за COVID-19 трябва да се счита за глобално обществено благо. Нека бъдем ясни по този въпрос”.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш започна Общото събрание, като заяви в интервю за медийната ръка на ООН:

“Да мислим, че можем да запазим богатите хора и да оставим бедните да страдат, е глупава грешка”.

Не е ясно дали забележките на световните лидери, изнесени не в дипломатическа борба в централата на ООН, а във видеоклипове, записани от националните столици, ще имат значение. Здравни експерти, активисти и други, които тревожно наблюдават проблема, колективно повдигнаха вежда.

Тендай Мафума от групата за социална справедливост, базираната в Южна Африка, която настоява да направим лекарствата по-достъпни и достъпни заявиха:

“Важно е да продължаваме да изнасяме тези речи, но в крайна сметка само речите няма да имат ефект, ако не са въведени реални мерки, за да се гарантира, че бедните страни и в тях най-бедните от бедните имат достъп”.

Южна Африка, заедно с много африкански държави, знае смъртоносните последици от необходимостта да се чака. Здравните експерти казват, че 12 милиона африканци са загинали през десетилетието, необходимо за достъпни до ХИВ лекарства за достигане до континента.

Сънародникът на Мафума Шабир Мадхи, водещ изследовател в клинично изпитване в Южна Африка на ваксината, която Оксфордският университет разработва с фармацевтичната компания AstraZeneca, беше малко по-оптимистичен.

“Това, че повечето от най-богатите страни в света са се присъединили към COVAX, е обещаващо”, каза той.

Но дали страстните речи от тази седмица в ООН ще имат някакво значение, каза Мадхи, все още е “трудно да се каже”.

Абониране
Известие от
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments