Трябва ли да се увеличи годишният отпуск на учителите?

38
19391
Класна стая
Снимката е илюстративна. Източник: Pixabay

Учителската професия е една от най-важните и същевременно най-взискателните в съвременното общество. От учителите зависи бъдещето на следващите поколения, тъй като те са отговорни за тяхното образование и възпитание. Въпреки това, учителите често се сблъскват с множество предизвикателства, включително стрес, прегаряне и недостиг на време за лични занимания. В този контекст възниква въпросът дали не е необходимо да се увеличи годишният отпуск на учителите.

Защо е важно да се разгледа увеличаването на отпуска?

1. Превенция на прегарянето

Учителите са подложени на високи нива на стрес поради голямата отговорност, която носят, и натовареното им ежедневие. Прегарянето е често срещано явление сред учителите и може да доведе до сериозни здравословни проблеми и намалена ефективност на работа. Увеличаването на годишния отпуск може да помогне за превенция на прегарянето, като предостави на учителите повече време за възстановяване и релаксация.

2. Подобряване на психическото здраве

Повече отпуск може да подобри психическото здраве на учителите, като им даде възможност да отделят време за себе си и за своите хобита и интереси. Това може да доведе до по-добра концентрация и мотивация при връщане на работа, което от своя страна ще се отрази положително на качеството на обучението.

3. Повишаване на привлекателността на учителската професия

Учителската професия често е подценявана и слабо заплатена в много страни. Увеличаването на годишния отпуск може да направи професията по-привлекателна за младите хора, които обмислят да станат учители. Това може да помогне за привличане на повече кадри в образователната система и за намаляване на недостига на учители.

Аргументи против увеличаването на отпуска

1. Влияние върху учебния процес

Увеличаването на годишния отпуск може да доведе до намаляване на броя на учебните дни, което може да се отрази на качеството на образованието. Учениците може да имат по-малко време за усвояване на учебния материал, а това може да затрудни постигането на учебните цели.

2. Финансови разходи

Увеличаването на годишния отпуск може да доведе до допълнителни разходи за държавата, особено ако е необходимо да се наемат заместници за покриване на отсъстващите учители. Това може да бъде предизвикателство за бюджетите на много държави и училищни системи.

3. Неравномерно разпределение на ползите

В някои страни учителите вече се ползват с повече отпуски в сравнение с други професии. Увеличаването на годишния отпуск само за учителите може да създаде усещане за неравноправие сред работещите в други сектори, които също са подложени на стрес и напрежение.

Увеличаването на годишния отпуск на учителите е въпрос, който изисква внимателно разглеждане и балансиране на различни фактори. От една страна, това може да помогне за подобряване на психическото здраве на учителите и за привличане на повече млади хора в професията. От друга страна, трябва да се вземат предвид възможните негативни последици за учебния процес и финансовите разходи.

Важно е да се намери решение, което да подкрепя учителите, без да компрометира качеството на образованието. Възможни алтернативи могат да включват предоставяне на допълнителни възможности за професионално развитие, гъвкави работни графици и програми за подкрепа на психическото здраве. В крайна сметка, целта трябва да бъде да се създаде устойчива и подкрепяща среда за учителите, която да им позволи да изпълняват своите задължения с най-високо качество и мотивация.

Русе попада в класация със 7 подценявани, но живописни източноевропейски града

Абониране
Известие от
guest

38 Comments
стари
нови най-гласувани
Inline Feedbacks
View all comments
Тони
Тони
1 месец по-рано

Оставете тези отпуски и без това масово хората си мислят, че отпуската на учителите е три месеца!
Трябват радикални промени в образованието,като Премахване на делегираните бюджети, оценка за поведение,санкции за родители, чиито деца не посещават училище,пенсионната възраст да стане на 55 години за жените и мъжете на 58 години и ред други важни промени…

Софиянци
Софиянци
2 дни по-рано
Reply to  Тони

Много добре казано,но никой не чува, винаги преди избори се пуска подобно питане и приключва.

trackback

[…] Трябва ли да се увеличи годишният отпуск на учителите? […]

Луна
Луна
29 дни по-рано

Твърдо НЕ

Софиянци
Софиянци
2 дни по-рано
Reply to  Луна

Що, завиждаш ли

Ина
Ина
29 дни по-рано

Да се увеличи, защото не ме слагат за квестор и всичка ми отиде за грипма, ваканции, избори.

Иванка
Иванка
29 дни по-рано
Reply to  Ина

Това не е вярно!!! За грипа си има отделна! Явно във вашето училище не сте много наясно с нормативната база!

Мими
Мими
29 дни по-рано

Да, трябва да се увеличи! И недобросъвестните родители да се санкционират! Има напълно безотговорни родители, които смятат че училището трябва да им отглеждат и възпитават изцяло децата. В момента много от родителите са с много нисък родителски капацитет!

Бистра
Бистра
29 дни по-рано
Reply to  Мими

Напротив,родителите са си наред, правят и невъзможното да възпитат и учат децата си. Без капацитет сте учителите – човешки и професионален.

Софиянци
Софиянци
2 дни по-рано
Reply to  Бистра

Госпожо, я се гръмни, стига си плюла мозък, защото нямаш.

Бистра
Бистра
29 дни по-рано

Защо да се увеличи? Има толкова безотговорни учители,чакащи родителите да свършат всичко. Тук говорят за санкции на родители. Не виждам причина за това, защото ако не са родителите да ви свършат работата или да платят за това,положението с образованието щеше да е още по-трагично.

Морска
Морска
29 дни по-рано
Reply to  Бистра

По закон е отговорност на родителя да възпита и осигури достъп до образование на детето си. Такива като вас само чакат да стане детето на три и да го прехвърлят на институциите, за да не носят повече отговорност за него и да има кой да им е виновен!

Бистра
Бистра
29 дни по-рано
Reply to  Морска

Моя е отговорността да възпитам детето си и го правя добре. Да му осигуря достъп до образование и го правя,но накрая го уча аз,защото в училище никой не иска да се занимава. Мързеливи са учителите,не са по призвание,не ги интересува и не си вършат работата. Работата я вършим ние,закона го изпълняваме, но си и учим децата и ходим на работа, защото трябва да си платим на държавата и за вашите заплати. А даваме и времето си и парите (допълнително)за да ви свършим работата.Защото учителите биха отказали детето ми от знание и желание от него,отколкото да го въвеждат и събудят интереса… Прочети още »

Биби
Биби
29 дни по-рано
Reply to  Бистра

А Вие какво работите!?

Губипари
Губипари
29 дни по-рано
Reply to  Бистра

Хахаха, в какво точно се изразява поемането на учителските функции от страна на родителите?! Може би в псувните, които са постоянни в устите им, в нежеланието да обърнат капчица внимание на децата си, които компенсират липсата на родителско внимание с висене в социалните мрежи, гледане на филми, видеа, играене на игри, и всичко това напълно безконтролно – много важно, че в чата или играта имало секс елементи или насилие, нека се учи детето какъв е реалният живот! Или може би в настройването на децата срещу учителите – „Остави я тая тъпанарка (учителката), к’во ще я слушаш?! Мръсница, писала ти двойка… Прочети още »

Морска
Морска
29 дни по-рано

На мен ми е достатъчно да не ме лишават от отпуск, като оставя някого на поправка… Имам отпуск, но ме наказват заради разни деца, неглижирани от родителите си, които даже името си не могат да напишат без грешка! Всяка година зам.-директорът ме предупреждава да „оправя“ двойките, а ако не го направя, ме лишават от полагаемия ми отпуск, за да „ми дойде акълът“!

Бистра
Бистра
29 дни по-рано
Reply to  Морска

Той акълът ви го няма, така че не чакайте да дойде. Не можели да си напишат името,ами научете ги. Нали това работите, нали за това ви плащат.
Оправяте двойки- защо? Защо децата имат двойки? Защото няма кой да ги насочи,да ги стимулира,да им покаже че могат. Няма кой, вие сте там да ги смачкате, подтискате и да им казвате, че не могат, не се справят.
Та, не чакайте, акълът няма да ви дойде.

Биби
Биби
29 дни по-рано
Reply to  Бистра

Не са мотивирани и имат двойки, защото още не проходили получават в ръцете си устройствата за забавление, за да не се занимавате с тях. След това очаквате в детската градина и в училище, някой с вълшебна пръчица да поправи грешките ви.

Учителко любима
Учителко любима
29 дни по-рано
Reply to  Биби

А вие в училищата и детските градини трябва ли само са се чешите……..

Еси
Еси
28 дни по-рано

Добър вечер, извинете, ние в детските градини ги учим, в първа група – да не си бъркат в носа, да си го изтръскват, да се бършат отпред момиченца по малка нужда и отзад всички деца по голяма нужда!!! Много благодаря за отделеното внимание!

Софиянци
Софиянци
2 дни по-рано

Ти не се ли почесваш понякога? Кажи си, човешкото е.

Бистра
Бистра
29 дни по-рано
Reply to  Биби

Те са си мотивирани,вие убивате мотивацията им. И не ,не всички имат устройства,но в първи клас вие го накарахте да е онлайн. И не очаквам от училище нищо. Детето ми си го гледам и образовам,наред с това и да работя. И грешки нямам, защото не разчитам на вас,той ходи на училище само за да спазим закона и вие да си вземете заплатата.

Г.Димитрова
Г.Димитрова
29 дни по-рано
Reply to  Бистра

Изключително неправилно съждение.за това сме на този хал.Имат двойки ,защото не учат,защото много родители не хаят и смятат,че учителите са им длъжни.2-3 дни в клас и ще промените мнението си.Ваше право е да споделите мнението си,но повярвайте,не сте права.Поднасям извиненията си.

Радек
Радек
29 дни по-рано
Reply to  Бистра

Ама вие сте в голяма заблуда! Явно сте от изгубеното поколение, което си мисли, че всички сме им длъжни! Раждаш дете-грижиш се за него и ….грижиш се да си учи уроците и да спазва законите и дисциплината! Това е твоя отговорност! Ако не го разбираш… Сектор марш и на село!

Бистра
Бистра
29 дни по-рано
Reply to  Радек

Изгубена си ти госпожа. Аз си изпълнявам отговорностите, а вие?
И да,много искам на село,но трябва и да работя, да съм родител,да съм госпожа . ..затова ще го отложа за сега.
Определено учителките тук показвате манталитет , който даже и за село не става

Софиянци
Софиянци
2 дни по-рано
Reply to  Бистра

Що не станеш учител и да ги научиш, не разбираш ли, че програмите, които изпълняват учителите са написани от хора, които са далеч от образованието. Няма как да разбереш, стига си се плюнчила излишно.

Учителко любима
Учителко любима
29 дни по-рано

Говорим за родителство добре, а учителите на какво ниво са…… Вече взимат едни големи заплати без никакво покритие. На кой родителите съм и говорили за едно времещните учители някой да помни…… И помислете сега за какво говорим. Че тези на малкия им пръст немогат да стъпят….. Отпуска искали ,а какво правят 9 месеца от годината….. Има хора блъскат по-8, 5 часа като хамали, някой и по 12 часа и за учителска заплата немогат и да мечтаят..

Г.Димитрова
Г.Димитрова
29 дни по-рано

Повечето учители работят и в двете смени.

Радек
Радек
29 дни по-рано

Ела работи и ги взимай тези „ГОЛЕМИ ЗАПЛАТИ“ ползвай огромната отпуска, ама тогава, когато ти кажат, а не когато искаш! Ела и се занимавай с лигавите чавета на новобогаташите и чалгарите, ела да те натискат и да ти скачат на главата и да се мотивираш за всяка оценка и стъпка и пак ще си говорим!!! Я идете на Запад и тогава ще стоплите що е да нямаш думата в училище!!!

Бистра
Бистра
29 дни по-рано
Reply to  Радек

Ще ви отговоря аз. Много мислих, дали да не започна да уча и за това и да стана учител. Не заради отпуска,не заради заплатата ви, а да си докажа ,че може. Може да накараш децата да са мотивирани, знаещи и щастливи, когато отиват на училище. Но детето ми е вече ученик, вече съм госпожа у дома, не само майка. Ходя и на работа,с баща му се разменяме ,ходим на смени,за да може да не оставим детето си ,да стане чалгар или да уважава само парите,защото вие такива ги направихте децата.Затова не мога, иначе щях. Лигавите чавета-не искам дори да коментирам,но… Прочети още »

Работник
Работник
29 дни по-рано

И това им е много

Вяра
Вяра
29 дни по-рано

Защо да се увеличи, нали им е малко отпуската-на смени ли работят,, упражняват ли нощен труд? Освен за учителите, в България за другите не се мисли!

Блага
Блага
29 дни по-рано

Извинете ме ама защо говорите за децата.Темата е учителските отпуски.Аз не сьм съгласна. Защото според статистиката пенсионирани ,учители работят все още,значи всички аргументи за психологически стрес,прегряване,и други.не са истина.

Мария
Мария
28 дни по-рано

По-добре е да се намали възрастта за пенсиониране. Така ще се отворят повече работни места за млади учители.

Балабанова
Балабанова
25 дни по-рано
Reply to  Мария

За кои млади учители , за тези които влизат и излизат ат университета с ТРОЙКИ и ходят в ЧАЛГОТЕКИТЕ с учениците си .

Дани
Дани
28 дни по-рано

Здравейте,мислите ли ,че 56 дни платен отпуск е малко,за да може учителите да си почиват от тежкото ежедневие?
Аз не мисля,че повече отпуск ще се отрази по-добре!
А някой помислил ли е ,че има други,макар по-неквалифицирани
длъжности,които също се нуждаят от голям отпуск,които също са в сферата на работа с деца,но по правило се сещат за тях,само ,когато ги няма !

trackback

[…] Трябва ли да се увеличи годишният отпуск на учителите? […]

Пипита
Пипита
2 дни по-рано

Зависи: на учителите в училищата може би да остане такъв,но в детските градини даже трябва да се намали.Учителите в детските градини нямат нищо общо със другите в училищата,не напразно тези от детските градини уж все се оплакват,но като им кажеш да отидат в училище щом не им харесва в градината и казват: ооо,там знаеш ли какво е.Ами тогава какво искате? Изобщо професията учител не трябва да е обща.Трябва да има учител в детска градина и учител в училище,защото са съвсем,ама съвсем различни.И като заетост и като преподаване и като работно време.Учителите в детската градина стоят 6ч. и си тръгват,уж се… Прочети още »