Тротоари в Бургас са обрасли в треви – от общината нямат достатъчно пари

0
432
Тревите. Снимка: Личен архив
Тревите. Снимка: Личен архив

Част от тротоарите в бургаския квартал „Ветрен“ са обрасли във високи треви. В района има и други проблеми, свързани с поддържането на чистотата. Жена, живееща на мястото е подала множество сигнали до отговорните институции. Отговорът на Община Бургас гласи, че нямат достатъчно средства. Гражданката разказа пред Искра.бг:

Състоянието е окаяно. Подадох сигнал. Дойдоха трима служители на Общината. Исках да ги заведа не само до тротоарите, но и до близкия парк, защото е много хубав, но не се поддържа. Лятото е пълен с кърлежи. Кучетата се множат. От Общината се оправдават, че нямат средства. Какви пари са нужни, за да дойде един багер и да премахне бурените? Има дървета, които всеки момент могат да паднат върху някой и да стане беля. Най-вероятно тогава ще се намери бюджет, но ще е късно. Подкастриха веднъж, но беше отбиване на номера. Хвърлиха клоните настрани.

Жената обясни, че сами са асфалтирали улиците пред къщите си, а тротоарът се водил общински. При един от туристическите обекти състоянието не било по-различно, а го посещавали и чужденци:

Тук е и археологическият комплекс „Акве Калиде“. Направиха пълна възстановка на банята на Сюлейман Великолепни. Всичко е много хубаво, но зад мястото има грозни гледки, найлони, мръсно е. Служителите казаха, че археологическите разкопки в района не са приключили. Това обаче значи ли, че не може да бъде по-чисто? Плащаме най-високите данъци, защото се водим луксозен комплекс. Къде тогава са парите?

Тротоарите. Снимка: Личен архив
Тротоарите. Снимка: Личен архив

Дамата заяви, че често ходи да почиства в парка. С нейна съседка взимат инициативата, защото не искат да живеят в мръсотия. Не отрича, че обществото ни не пази, но не смята, че не трябва да се примиряваме със ситуацията. По тази причина втората живуща на мястото се свързала и с кмета на морския град. Отговорът му бил като този на Общината:

Бюджетът не е достатъчен.

Останалите съседи не взимат отношение. Според нея са обезверени. Не вярват, че нещо може да се промени и гледат само домовете им да бъдат чисти.

Екипът ни се свърза и с представител на Община Бургас. Те потвърдиха думите, които са казали на жената, която е подала сигнала. Коментираха, че парите за почистване се гласуват заедно с общия бюджет.

После средствата се разпределят там, където е най-приоритетно и наложително – на местата, които са в най-лошо състояние. Останалите суми отиват за поддръжка.

Заявиха, че е трудно да се определи колко струва една подобна дейност, тъй като зависи от терена, върху които трябва да се работи.

Очакваме и вашите сигнали на iskra@iskra.bg

Абониране
Известие от
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments